StoryEditor

Po textile už aj čínske rakvy

22.07.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Po zlých skúsenostiach Američanov s čínskymi výrobkami, keď trh zaplavili lacný textil a neskôr aj obuv a elektronika z ázijskej veľmoci, sa začína čínskeho vplyvu obávať aj pohrebníctvo. Rakvy dovážané z Číny síce zatiaľ tvoria menej než dve percentá predaja, napriek tomu je pohrebníctvo v USA, pre ktoré je tento sortiment kľúčovým zdrojom príjmov, znepokojené. Čínske rakvy sú na americkom trhu o štvrtinu lacnejšie než od domácich výrobcov, tvrdí spoločnosť Greenville Funeral Supply, ktorá je ich popredným dovozcom. Ročne ich dováža takmer 15-tisíc.
Napríklad tradičný model Edward vyjde v čínskom prevedení zákazníka na 2 300 dolárov, zatiaľ čo rovnaký americký výrobok stojí okolo 3 000 dolárov. Cena rakiev, ktorých sa v tomto roku predá v USA podľa prepočtov asi 1,7 milióna, tvorí približne polovicu z priemerných výdavkov na tradičný pohreb. Ten vychádza na 6 500 dolárov.
Nervozita medzi majiteľmi pohrebných ústavov rastie aj pre stúpajúci počet kremácií, ktoré si nevyžadujú drahé rakvy. Zatiaľ čo pred 30 rokmi sa kremácie na celkovom počte pohrebov v USA podieľali šiestimi percentami, v roku 2000 to už bolo viac než 28 percent. Odhady tohto priemyslu pritom hovoria, že za 20 rokov bude v USA na 100 pohrebov až 43 kremácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:14