StoryEditor

Nitra pripravuje novú kompostáreň

06.09.2005, 00:00

Nitra pripravuje výstavbu nových kapacít na zhodnocovanie biologického odpadu, ktorý vzniká pri údržbe verejnej zelene, ale aj vo firmách, organizáciách a domácnostiach. Investičné náklady na zriadenie veľkokapacitnej kompostárne dosahujú asi 60 miliónov korún.
Podľa vedúceho odboru životného prostredia Zoltána Balka plánuje samospráva získať 95 percent z tejto sumy zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Kompostovacie kapacity budú v blízkosti novej čistiarne odpadových vôd, keďže mesto chce miešať kaly z čističky s dovezeným biologickým odpadom. Ide najmä o pokosenú trávu, odpílené konáre a ďalší odpad vznikajúci pri údržbe verejnej a súkromnej zelene.
V krajskom meste ročne vzniká viac ako tisíc ton biologických odpadov, ktoré sa budú môcť v kompostárni spracovať na vysokoúčinné organické hnojivo. Súčasné provizórne kompostovisko kapacitne už nepostačuje. Nitra ho navyše bude musieť zrušiť, pretože sa nachádza na súkromných pozemkoch.
Výstavba nových kapacít na zhodnocovanie bioodpadu je veľmi akútna, pretože najneskôr od januára budúceho roku musí každá samospráva zabezpečiť jeho kompostovanie. Táto povinnosť vyplýva z novely zákona o odpadoch, podľa ktorej je nevyhnutné v maximálnej miere eliminovať množstvo bioodpadov zhromažďovaných na bežných komunálnych skládkach.
Podľa Danice Filovej z tlačového odboru ministerstva životného prostredia hrozí obciam a mestám, ktoré si tieto povinnosti nesplnia, pokuta až do 200-tisíc korún. Samosprávy musia zabezpečiť aj dostatočnú osvetu pre občanov, ktorí už pokosenú trávu, konáre a ďalšie biologické zvyšky zo záhrad a domácností nebudú môcť spaľovať ani odkladať na skládky komunálneho odpadu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 18:44