StoryEditor

Británia sa vracia k atómovej energii

24.11.2005, 23:00
Hoci britský premiér Tony Blair až na jar budúceho roka predloží do parlamentu návrh budúcej energetickej politiky, výhybka je už dávno nastavená smerom k výstavbe novej generácie atómových elektrární. Blair a jeho poradcovia prišli k záveru, že obnoviteľné zdroje energie v nasledujúcich 20 až 30 rokoch ani zďaleka nepokryjú rozrastajúci sa schodok v potrebe energie.
Hoci britský premiér Tony Blair až na jar budúceho roka predloží do parlamentu návrh budúcej energetickej politiky, výhybka je už dávno nastavená smerom k výstavbe novej generácie atómových elektrární.
Blair a jeho poradcovia prišli k záveru, že obnoviteľné zdroje energie v nasledujúcich 20 až 30 rokoch vôbec nepokryjú rozrastajúci sa schodok v potrebe energie. Podľa denníka Die Presse nezávislí experti upozorňujú, že tento schodok vznikne nielen v dôsledku rapídne sa stenčujúcich dostupných zásob ropy a zemného plynu v Severnom mori, ale aj nezadržateľne rastúcej spotreby energie. Problém zhoršuje aj nevyhnutné odstavenie asi 12 starých atómových elektrární v nasledujúcich 15 až 20 rokoch.
Podľa agentúry AFP atómová energia pokrýva zhruba 20 percent britskej spotreby, no tento podiel do roku 2010 klesne zhruba na štyri percentá, ak krajina čoskoro nenahradí 20 reaktorov postavených v 60. a 70. rokoch.
Blairova kampaň už prináša svoje ovocie, pretože podľa najnovších prieskumov mienky poslancov, väčšina prvýkrát podporuje výstavbu nových reaktorov. Za touto zmenou postoja sú najmä dva argumenty. Okrem poklesu podielu atómovej energie na spotrebe hrajú hlavnú úlohu emisie oxidu uhličitého. Podľa denníka Handelsblatt totiž na základe Kjótskeho protokolu musí Británia znížiť emisie skleníkových plynov o 12,5 percenta, k čomu by mohli prispieť najmä relatívne čisté atómové elektrárne.
Na ministerstve priemyslu sa od minulého roka rozbehli horúčkovité prípravy nového programu výstavby ďalšej generácie elektrární. Celé úsilie však komplikuje zariadenie na úpravu vypáleného jadrového paliva štátnej spoločnosti British Nuclear Fuels (BNFL) v Thorpe. Deväť mesiacov nikto nezaznamenal únik 20 ton rádioaktívneho materiálu a v máji musela spoločnosť zariadenie zatvoriť. Hoci manažéri BNFL upokojujú, že tento únik nikoho neohrozí, Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu označuje incident za závažný. BNFL je stále presvedčený, že svoje záväzky aj voči nemeckých a japonským elektrárňam splnia v dohodnutých termínoch a počíta s obnovením prevádzky v priebehu budúceho roka.
Britský štát sa medzičasom pripravuje na úplný odchod takmer zo všetkých oblastí jadrovej energetiky, ktoré v budúcnosti prepustí súkromným firmám. Na predaj je aj americká firma Westinghouse, dcéra BNFL, ktorá buduje atómové elektrárne. Británia pripravuje aj privatizáciu spoločnosti British Nuclear Group (BNG), ktorá zodpovedá za zariadenie v Thorpe. Na súkromné spoločnosti čakajú práce v hodnote zhruba 56 miliárd libier na likvidácii atómového odpadu, nahromadeného od 60. rokov, a na odstavení zastaraných elektrární.

Britský energetický mix
Plyn

39,3 %

Uhlie

33,4 %

Jadro

20,6 %

Obnoviteľné

3,8 %

Ostatné

2,9 %

Zdroj: Handelsblatt
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:17