StoryEditor

Ďalšie lukratívne firmy do privatizácie

23.02.2004, 23:00
Maďarská vláda pripravuje privatizáciu štátnych podielov vo viacerých lukratívnych firmách. Jednotkou medzi nimi je farmaceutický koncern Richter. Podľa analytikov by mohol štát dostať za 25 % akcií tejto spoločnosti približne 100 mld. forintov.

O privatizácii firmy Richter hovoril koncom minulého týždňa s vedením Budapeštianskej burzy cenných papierov (BÉT) minister financií Tibor Draskovics. Nevylúčil ani možnosť predaja menšinového akciového podielu zo stopercentnej štátnej firmy Szerencsejáték alebo jej uvedenie na burzu. Spoločnosť Szerencsejáték prevádzkuje hry a lotérie a každoročne odvádza do štátneho rozpočtu niekoľko miliárd forintov. Bližšie podrobnosti k privatizácii však minister neuviedol.
Jeho vyhlásenia vyvolali špekulácie a mnohí experti sa zhodli v názore, že štát by vo firme Richter mohol zopakovať bleskovú privatizáciu spoločnosti MOL, keď minulý týždeň ponúkol 10,5 % štátnych akcií vybraným investorom v uzavretom kruhu na londýnskej burze. Iní si myslia, že vzhľadom na veľkosť obchodu sa odštátnenie uskutoční v dvoch až troch etapách, pričom šance dostanú aj domáci drobní investori. Zámer vlády vyvolal údiv v samotnej spoločnosti Richter, ktorá o ňom nemá žiadne úradné informácie. Pred rokom vláda ešte deklarovala, že si štát svoj podiel vo firme Richter mieni ponechať. V čase premiérovania Viktora Orbána sa o spoločnosť zaujímal strategický investor, a to izraelský výrobca liekov Teva. Prečo sa obchod neuskutočnil, nie je známe, ale vzhľadom na silnú lobistickú pozíciu vedenia spoločnosti Richter možno predpokladať, že jej to vtedy príliš nevyhovovalo, pripomínajú noviny FigyelőNet.
V posledných dňoch sa v Budapešti veľa hovorí aj o predaji štátneho filmového a produkčného holdingu Mafilm. Jeho tržby klesli v minulom roku v medziročnom porovnaní až štvornásobne. Dôvodom je stagnácia domácej filmovej tvorby a odchod zahraničných filmárov, ktorých objednávky tvorili väčšinu príjmov spoločnosti, na lacnejší Balkán. Podľa odborníkov potrebuje Mafilm investovať do modernizácie minimálne 6 mld. HUF, aby sa vôbec udržal na trhu. Ako a kedy ho v takejto situácii sprivatizovať, zatiaľ nie je jasné. Jasné však je, že štátny privatizačný fond ÁPV v tomto vládnom cykle skončí svoju činnosť. Do roku 2006 by mala maďarská vláda podľa ministra Draskovicsa ešte stihnúť zhodnotiť všetok relevantný štátny majetok na základe doterajších zákonných a inštitucionálnych pravidiel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 06:34