StoryEditor

O kupcovi predajní Aholdu rozhodne tender

28.05.2007, 00:00

O kúpu 22 hypermarketov Hypernova a troch supermarketov Albert, ktoré na slovenskom trhu prevádzkuje spoločnosť Ahold Retail Slovakia, prejavilo záujem niekoľko zahraničných spoločností pôsobiacich na Slovensku i v regióne, ale aj obchodné reťazce, ktoré by ich prevzatím mohli do regiónu vstúpiť.
"Boli sme prekvapení, že záujem bol väčší, ako sme si pôvodne mysleli," uviedol pre Hospodárske noviny Ľubomír Šoltýs zo spoločnosti Wood & Co. Práve túto investičnú banku, ktorá sa už v úlohe poradcu podieľala na mnohých transakciách v Českej republike i na Slovensku, poverila materská holandská spoločnosť Ahold Royal nájdením vhodného kupca pre slovenské obchodné prevádzky. Informáciu, že sa materská spoločnosť obrátila na Wood & Co. so žiadosťou o odborné sprostredkovanie predaja obchodov, potvrdila aj hovorkyňa reťazca Ahold Retail Slovakia Diana Chovancová-Stanková.
Rozhodne tender
Podľa Šoltýsa sa proces predaja obchodných prevádzok Aholdu v súčasnosti len rozbieha. Firma má už jasno v tom, že o najvhodnejšom uchádzačovi o prebratie predajní by mal rozhodnúť tender. Podľa súčasných odhadov spoločnosti Wood & Co. by mohol byť uzavretý po letných mesiacoch. "Zatiaľ sme urobili prieskum trhu, aby sme zmapovali, či je o kúpu predajní záujem. Zistili sme, že je," doplnil Šoltýs. Podľa neho sa o prevzatie obchodov po Aholde doteraz zaujímali tak zahraniční obchodníci, ktorí už na slovenskom trhu sú alebo tu plánujú expanziu, ako aj domáci hráči.
Ahold zostane v Česku
Diana Chovancová-Stanková vraví, že predajne v rámci celého Slovenska stále fungujú a v najbližších mesiacoch ani neplánujú činnosť ukončiť. Nemá bližšie informácie o štádiu, v akom sa momentálne ich predaj nachádza. Podľa nej totiž rokovania s potenciálnymi záujemcami prebiehajú na úrovni ústredia v Holandsku, nie na Slovensku. "Prioritou siete Ahold je i naďalej predať všetky prevádzky, ktoré momentálne fungujú na slovenskom trhu, ako balík jednému záujemcovi," dodáva. Predstaviteľ spoločnosti Wood & Co., ktorá má poverenie nájsť vhodného adepta na kúpu, sa však k otázke preferencie jedného či viacerých kupcov nechcel vyjadriť. "Uvidíme, ako sa situácia vyvinie," hovorí Šoltýs.
Ahold sa vlani v novembri rozhodol stiahnuť zo slovenského trhu s odôvodnením, že sa počas piatich rokov nestal lídrom ani druhým najsilnejším hráčom na trhu. Rovnako vzdal aj boj o poľský trh, svoju pozornosť v stredoeurópskom priestore sústredí na Českú republiku.

Obrat Aholdu na Slovensku (odhad v mld. Sk)
2002 0,5
2003 5,8
2004 6,5
2005 7,0
2006 7,4
Zdroj: Terno

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 23:31