StoryEditor

Slovnaftu pribudol biododávateľ

07.06.2007, 00:00

V Leopoldove sa začala skúšobná prevádzka kapacitne najväčšej fabriky na výrobu bioetanolu v strednej a vo východnej Európe. Spoločnosť Enviral, ktorá je zároveň prvým slovenským producentom ekologickej prímesi do benzínu, investovala do nového závodu tri miliardy korún.
Hlavným odberateľom bude bratislavská rafinéria Slovnaft a ďalšie závody patriace do maďarskej skupiny MOL. Podľa generálneho riaditeľa Enviralu Petra Kostika má ich prevádzka ročnú výrobnú kapacitu 120-tisíc kubíkov bioetanolu. Do konca decembra plánujú vyprodukovať približne polovicu z tohto objemu.
Investícia vytvorila 85 priamych pracovných miest. Niekoľko stoviek ďalších ľudí však nájde uplatnenie v dodávateľských podnikoch, najmä v poľnohospodárstve a doprave. Ako základná surovina na výrobu bioetanolu totiž slúži kukurica, ktorej v Leopoldove ročne spotrebujú až 300-tisíc ton, čo zodpovedá tretine celoslovenskej úrody.
V tesnom susedstve závodu Enviral už jeho sesterská spoločnosť Meroco stavia ďalšiu fabriku, ktorá začne od budúceho roku vyrábať metylester mastných kyselín, nazývaný aj biodiesel. Závod, ktorého štvrtinovým akcionárom je aj rafinéria Slovnaft, sa bude špecializovať na spracovanie oleja repky olejnej, ktorý sa pridáva do motorovej nafty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 19:19