StoryEditor

Štyri pekárne ovládne nový holding

28.02.2006, 23:00

Štyri slovenské pekárne sa dostanú pod vplyv vznikajúceho európskeho holdingu. Zmena je súčasťou medzinárodnej transakcie, výsledkom ktorej bude zlúčenie luxemburských spoločností Bakeries International a United Bakeries. Tie vlastnia dve najväčšie české pekárne Odkolek a Delta Pekárne. Práve pod české Delta Pekárne patria štyri firmy na Slovensku.
Zmena vlastníckych pomerov sa bude na Slovensku týkať pekárenských spoločností Medea Košice, Pekárne a cestovinárne Petržalka, Pekáreň a cukráreň v Hliníku nad Hronom a Komárňanských pekární a cukrární. Najväčšia je košická Medea s celkovými tržbami 240 miliónov korún. Za ňou nasledujú Pekárne a cestovinárne v Petržalke s obratom 215 miliónov korún. Spomedzi týchto štyroch spoločností majú najnižší obrat 90 miliónov korún komárňanské pekárne.
Obidve české pekárenské spoločnosti, ktoré kontrolujú aj firmy na Slovensku, budú spolupracovať najmä v reštrukturalizácii a logistike. Cieľom spojenia je znížiť výrobné náklady. "Synergické efekty umožnia viac investovať do modernizácie výrobných liniek, ľudských zdrojov a inovácií, pričom značky Odkolek a Delta budú paralelne podporované," uviedla spoločnosť Delta.
Českej pekárenskej spoločnosti Delta sa darilo. V roku 2004 dosiahla tržby 4,3 miliardy českých korún. V porovnaní s minulým rokom tak vzrástli takmer o jedenásť percent. Delta patrí medzi najväčšie firmy v pekárenskom odvetví v Česku, kde združuje desať výrobných závodov.
Delta má aj iné aktivity. V súčasnosti združuje výrobňu mrazeného pečiva Delta Frozen Products a sladkého trvanlivého pečiva Delibake a Harry's Delta. Pod skupinu patrí aj výrobca hotových jedál Heli Food a sieť Eureca Shops s predajňami rýchleho občerstvenia Paneria, Fr. Odkolek a s reštauráciami Le Patio.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:18