StoryEditor

Šéf Toyoty po sexškandále končí

10.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Toyota Motor North America Hideaki Otaka, ktorý bol minulý týždeň obžalovaný zo sexuálneho obťažovania, odchádza. Ako automobilka informovala, Otaka, ktorý má 65 rokov, mal z vrcholných pozícií odísť v júni, no kvôli sexuálnemu škandálu sa dobrovoľne rozhodol odísť skôr. Otaka sa vyjadril, že jeho zotrvávanie vo funkciách by bolo v rozpore so záujmami spoločnosti, no zároveň uviedol, že obvinenia vznesené proti nemu sú neopodstatnené.
Druhá najväčšia automobilka na svete v reakcii na rezignáciu Otaku vybrala za prezidenta jej americkej divízie prvého Američana, Jima Pressa. Ten v súčasnosti zastáva post prezidenta obchodnej pobočky Toyoty v Spojených štátoch amerických, Toyota Motor Sales USA. Za nového prezidenta Toyota Motor Sales USA bol vymenovaný Yuki Funo.
Trestné oznámenie pre sexuálne obťažovanie na Otaku podala jeho osobná asistentka Sajaka Kobajašiová, ktorá uviedla, že od neho dostala viacero neželaných sexuálnych návrhov po tom, čo preňho začala pracovať v lete minulého roka. Kobajašiová uviedla, že tieto návrhy sa opakovali až do zimy, keď bola proti svojej vôli preložená na iné miesto.
Toyota Motor plánuje v roku 2010 predať približne 10,3 milióna vozidiel a stať sa tak najväčším výrobcom automobilov na svete. Podľa tohto plánu, ktorý v porovnaní s rokom 2005 predstavuje nárast o asi tri milióny vozidiel, materská spoločnosť Toyota mieni zdvojnásobiť predaj v Ázii a zvýšiť tento ukazovateľ v Spojených štátoch o asi 35 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 22:13