StoryEditor

Tokio odmieta zníženie dotácií farmárom

12.10.2005, 00:00

Spojené štáty americké a Európska únia pravdepodobne prelomia ľady v otázke dotácií pre poľnohospodárov ešte pred decembrovým zasadnutím Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Hongkongu, uviedla agentúra AFP. Americký obchodný zástupca Rob Portman v pondelok v Zürichu na rokovaní ministrov obchodu a poľnohospodárstva 23 krajín, ktoré zvolali USA, informoval o návrhu zredukovať subvencie pre domáci poľnohospodársky sektor o 60 percent. Svoj návrh však USA podmienili tým, že EÚ a Japonsko znížia svoje dotácie pre farmárov aspoň o 83 percent, lebo, ako uvádzajú, na podporu poľnohospodárstva vydávajú viac ako USA. Komisár EÚ Peter Mandelson na to reagoval vyhlásením, že Brusel zredukuje subvencie pre poľnohospodárstvo ešte výraznejšie než pôvodne plánoval. Mandelson však požiadavke Američanov vyhovel len čiastočne, keď ponúkol zníženie poľnohospodárskych dotácií v EÚ o 70 percent z pôvodne navrhovaných 65 percent. "Európa je pripravená a ochotná," uviedol Mandelson.
Práve zmena vo výške agrárnych subvencií a dovozných taríf je dnes kľúčovou podmienkou pre odblokovanie rokovaní o zmluve o medzinárodnom obchode v rámci WTO.
Portmanov plán predpokladá uskutočnenie navrhnutého zníženia subvencií v troch päťročných fázach. Prvá sa začne v roku 2008, keď by mala nadobudnúť platnosť aj dohoda o medzinárodnom obchode. Počas tohto obdobia sa zrealizujú drastické zníženia subvencií a dovozných taríf o 50 až 90 percent. Druhá päťročná etapa umožní krajinám prispôsobiť sa novým pravidlám. Všetky subvencie a dovozné tarify budú zrušené do konca tretej fázy v roku 2023.
USA však prekvapila odmietavá reakcia Japonska, ktoré ochraňuje svojich farmárov pravdepodobne najviac.
"Japonsko nie je schopné prijať návrh USA o obmedzení domácej podpory ako kľúčový krok k ďalším diskusiám," upozornil japonský minister poľnohospodárstva Mineiči Iwanaga. Ako dodal, Američania požadujú od Japonska a Európske únia až príliš veľa.
Na druhej strane však za nedostatočné označila tieto návrhy Brazília, ktorej zástupca, brazílsky minister zahraničných vecí Celso Amorim, uviedol, že návrhy dostatočne nehovoria aj o odstraňovaní colných bariér, kde sa očakávajú väčšie ústupky práve zo strany EÚ. K jeho slovám sa pripojil aj indický minister obchodu Kamal Nath, ktorý by od USA a rovnako ako aj od EÚ a Japonska očakával významnejšie návrhy.

Prinesie Hongkong očakávané zmeny?

Agrárne subvencie sú najväčšou prekážkou pri pokračovaní rokovacieho kola z Dohy o liberalizácii svetového obchodu, ktoré v katarskom hlavnom meste odštartovali v roku 2001. Rozvojové krajiny požadujú ich zrušenie zo strany bohatých štátov. Priemyselné krajiny s tým v princípe súhlasia, ale na oplátku od nich požadujú ďalšie otvorenie trhu pre svoje priemyselné výrobky a služby.
Zníženie obchodných bariér má podľa Svetovej obchodnej organizácie priniesť významný impulz svetovej ekonomike. Ich odstránenie by malo podporiť najmä rozvoj v najchudobnejších krajinách sveta a zredukovať tak aj chudobu vo svete. Na rokovaniach v Hongkongu, ktoré sa bude konať od 13. do 18. decembra, chce 148 členských štátov WTO schváliť novú obchodnú dohodu, ktorá sa bude týkať predovšetkým odstránenia subvencií a dovozných ciel. Podľa austrálskeho ministra obchodu by práve predložený návrh USA mohol znamenať prelom, o ktorý sa už niekoľko rokov vyjednávači usilujú, uviedla agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 01:06