StoryEditor

Na východe o Silicon Valley nevedia

09.09.2005, 00:00
O investícii za takmer jednu miliardu eur na východe Slovenska, ktorú pred niekoľkými dňami ohlásila britská firma S.T.B. Advanced Technology, samosprávy Košíc, Prešova ani iných obcí, kde majú plochy vyčlenené na priemyselné parky, nič nevedia.

O investícii za takmer jednu miliardu eur na východe Slovenska, ktorú pred niekoľkými dňami ohlásila britská firma S.T.B. Advanced Technology, samosprávy Košíc, Prešova ani iných obcí, kde majú plochy vyčlenené na priemyselné parky, nič nevedia. Len starostka Záborského Kristína Maliňáková potvrdila, že ju minulú sobotu navštívil predseda Správnej rady S.T.B. Ravil A. Abubekerov. Ten HN nedávno povedal, že niektoré lokality si na východe už pozrel. "Pýtal sa ma, či máme nejaké pozemky na priemyselný park, lebo by chcel investovať na Slovensku. Povedala som mu, že máme tridsať hektárov. Odkázala som ho na konateľa firmy, ktorej patrí toto územie. Odvtedy sa mi neozval," uviedla starostka. Ich rozhovor bol podľa nej len všeobecný a Abubekerov jej "niečo rozprával aj o kozmických lodiach".

Žilina straší investorov
O britskom investorovi nič nevie ani starosta mestskej časti Košice-Pereš Vladimír Janočko. Nepozná ho ani starosta mestskej časti Košice-Barca František Krištof. "Firmy nerady dopredu oznamujú svoje úmysly," zdôraznil Krištof. Obávajú sa podľa neho situácie, aká vznikla s pozemkami pre automobilku Kia Motors pri Žiline. "Občas sa vyskytnú dobrodruhovia, ktorí ponúknu investíciu. Ich záujem však veľmi rýchlo pohasne," dodal Janočko.
Podobne reagovala aj hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobriková: "Chodí k nám pomerne veľa potenciálnych investorov, ktorí majú záujem o územie v priemyselnom parku Pereš. Ale kvôli konkurencii si neželajú, aby sme ich zámery zverejňovali. Majú obavy, aby sa neopakovali problémy pri Žiline."
Opatrný je aj sám Abubekerov. Ako uviedol, lokalitu si vyberie aj podľa ceny pozemku.

Protihodnotou má byť KŤUK
Abubekerov avizoval, že na východe republiky postaví dva závody na špičkové technológie -- na výrobu elektronického kremíka a čistého titánu. Potom chce vybudovať ešte závody, kde sa budú zhotovovať výrobky na báze horčíka a bóru.
O tomto projekte si už vlani písal s exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom. Po stretnutí v apríli 2004 mu Rusko poslal list, v ktorom ocenil Abubekerova za to, že si vybral Slovensko za jedno z možných miest na investovanie. "...Rád by som vás informoval, že sme začali pracovať na memorande medzi vami a Slovenskom, v rámci ktorého budú vyšpecifikované aj vaše požiadavky a po schválení vládou bude podpísané. O všetkých vašich požiadavkách v liste, ktorý som dostal, sa v súčasnosti rokuje," napísal mu vtedy Rusko.
Podľa hovorcu spoločnosti S.T.B. pre Slovensko Jána Immera v memorande sa hovorí o vynaložení maximálneho úsilia, aby Slovensko, resp. Slovenský investičný holding bezodplatne previedli všetky majetkové práva slovenskej časti nedobudovaného ťažobného kombinátu v Krivom Rogu na Ukrajine (KŤUK) na spoločnosť S.T.B. Slovakia, stopercentnú dcérsku firmu britskej S.T.B. Immer však pripustil, že memorandum, ktoré Rusko podpísal, nie je záväzné. "Rusko memorandum podpísal, ale neurobil tak verejne," spresnil. Slovensko sa v memorande zaväzuje prispieť na tvorbu pracovných miest, na vzdelávanie, zabezpečenie víz a pracovných povolení pre zahraničných zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a k ďalším veciam, týkajúcich sa financovania investície a daňových úľav. Ako dnes tvrdí Rusko, nič nesľuboval, len deklaroval dobrú vôľu.

Miliardu v kufríku nemajú
Odkiaľ chce získať Abubekerov miliardu eur? Podľa Immera peniaze na prvé dva závody majú zabezpečené. "Netvrdíme, že vytiahneme miliardu eur z vrecka, ani netvrdíme, že ju už máme," dodal. Ďalšiu etapu investícií chce S.T.B. financovať zo zisku a prispieť by mali aj firmy, s ktorými S.T.B. spolupracuje. Podľa Immera pre S.T.B. nepredstavuje KŤUK problém. "Chceli sme len pomôcť vláde zbaviť sa tohto problému. Slovensko má na Ukrajine uviaznutú investíciu za dve až tri miliardy korún," povedal.
Hovorkyňa Penty Andrea Straková reagovala, že ich spoločnosť, ktorá vlastní časť aktív nedokončenej stavby KŤUK prostredníctvom Slovenského investičného holdingu, to vníma ako závažný problém, ktorý je potrebné čo najskôr vyriešiť. Penta navrhla ministerstvu hospodárstva už niekoľko riešení. "Rozhodne medzi ne nepatrí odovzdanie aktív v KŤUK ukrajinskému podnikateľovi Abubekerovi," podčiarkla Straková.
Ministerstvo hospodárstva sa k aktivitám S.T.B. Advanced Technology nevyjadrilo. Zástupcovia S.T.B. však majú dnes rokovať so štátnou agentúrou SARIO.

Kto je Abubekerov?
Za spoločnosťou S.T.B. Advanced Technology je podľa informácií Penty fyzická osoba -- Ravil A. Abubekerov. "Už pred rokom Penta tvrdila, že Abubekerova vníma ako osobu, ktorej zámery nie je možné považovať za reálne a za také nemožno považovať ani finančné krytie. Podľa informácií Penty Abubekerov je známy prípravou viacerých projektov v oblasti energetiky či ťažby nerastných surovín. Ale žiadny z nich sa nerealizoval. Immer tvrdí, že Abubekerov je muž, ktorý sa ako vedúci inžiniersky pracovník zúčastnil na výstavbe štyroch veľkých priemyselných komplexov na Ukrajine a v Rusku. Pripustil však, že S.T.B doteraz žiadnu investíciu nerealizovala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:41