StoryEditor

Nebezpečné výrobky nás nemíňajú

15.03.2006, 23:00
Európska komisia vyzvala spotrebiteľov na opatrnosť pri nákupe lacných výrobkov. Na trhu sa totiž objavuje čoraz viac produktov, ktoré sú nielen nekvalitné, ale často aj životu nebezpečné.Produkty od slovenských výrobcov sú z hľadiska bezpečnosti na tom zatiaľ dobre.

Európska komisia vyzvala spotrebiteľov na opatrnosť pri nákupe lacných výrobkov. Na trhu sa totiž objavuje čoraz viac produktov, ktoré sú nielen nekvalitné, ale často aj životu nebezpečné.
Produkty od slovenských výrobcov sú z hľadiska bezpečnosti na tom zatiaľ dobre. Menšie prehrešky našla Slovenská obchodná inšpekcia iba v prípade troch výrobcov. Patrí k nim napríklad firma OMS zo Senice, ktorá v rámci jednej série uviedla na trh stropné žiarovkové svietidlo s nevhodným krytom. Chybné výrobky boli ihneď po zistení tejto chyby stiahnuté z obchodov.

Nebezpečné hračky
Podľa hovorkyne Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuše Krkoškovej odhalili vlani na slovenskom trhu 57 rizikových produktov, z ktorých 29 pochádzalo z Číny. V prípade trinástich výrobkov sa pôvod tovaru nedal vôbec zistiť. Najväčšie zastúpenie mali hračky, ale aj iný sortiment určený pre deti, napríklad kočíky či bezpečnostné popruhy. Bezpečnosť spotrebiteľov ohrozovali aj rôzne typy elektrospotrebičov, strojových zariadení, svietidiel či dekoračných predmetov.
Inšpekcia vlani uložila podnikateľom za takéto porušenia zákona pokuty za 3,4 milióna korún. Všetky nebezpečné výrobky boli následne stiahnuté z trhu. Ľudia, ktorí si ich kúpili, majú nárok na vrátanie peňazí. "Pri určovaní výšky pokuty sa prihliada najmä na charakter, závažnosť, dĺžku a následky protiprávneho konania," tvrdí Krkošková. V prípade chyby, ktorá spôsobí ujmu na živote, zdraví alebo životnom prostredí, hrozí firme pokuta do desiatich miliónov.

Dvakrát viac nebezpečenstva
Stolová lampa, ktorá môže spôsobiť požiar, mixér hroziaci poranením ruky či plastová hračka s ostrými hrotmi. To sú iba niektoré príklady stoviek nebezpečných výrobkov, ktoré možno nájsť aj v našich obchodoch. Inšpektori v krajinách Európskej únie vlani našli viac ako sedemsto nebezpečných výrobkov, čo bolo dvakrát viac ako v roku 2004.
Takmer polovica všetkých prípadov sa týkala elektrospotrebičov a detských hračiek. Ako hlavné rizikové faktory sa uvádzajú možnosť elektrického šoku, požiaru či poškodenia zdravia detí. "Som veľmi znepokojený množstvom nebezpečných výrobkov na európskom trhu," uviedol komisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Markos Kyprianu.

Nepodarkov má pribúdať
Eurokomisár pred niekoľkými dňami vyzval členské štáty na intenzívnejšie zapájanie sa do systému kontroly výrobkov. Ten umožňuje úradom jednotlivých krajín informovať komisiu o výrobkoch, ktoré predstavujú vážne riziko pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľa. Systém sa netýka potravín, farmaceutických a zdravotníckych výrobkov.
Odborníci odhadujú, že nepodarkov bude v nasledujúcich rokoch pribúdať v celej Európe. Medzi jednotlivými krajinami existujú v tejto oblasti veľké rozdiely. Najviac problematických výrobkov sa vlani vyskytlo v Maďarsku, Nemecku, Grécku a vo Veľkej Británii. Slovensko je v tabuľke obsahujúcej údaje z 28 európskych štátov na deviatom mieste.

Nebezpečné výrobky v Európe
Elektrovýrobky 34 %
Hračky 26 %
Autá a motorky 9 %
Výrobky určené deťom 8 %
Výrobky pre domácnosť 5 %
Iné 18 %
Zdroj: Rapex, rok 2005

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:36