StoryEditor

Japonsko potrebuje ruskú ropu

15.04.2003, 00:00

Japonsko, ktoré už roky zápasí s nedostatkom energetických zdrojov, je ochotné pomôcť pri financovaní výstavby ropovodu z ruského Angarska pri Bajkalskom jazere do prístavu Nachodka na pobreží Japonského mora.
Ako pre denník The Moscow Times uviedol podpredseda ruskej vlády Viktor Christenko, Japonsko má veľký záujem zúčastniť sa na tomto projekte. Christenko, ktorý minulý týždeň navštívil Japonsko, nešpecifikoval, aký presný objem financií je Tokio ochotné na ropovod vynaložiť, uviedol však, že na tento projekt Japonsko nestanovilo žiadnu "hornú hranicu". Podľa Semjona Vainštoka zo štátnej spoločnosti na distribúciu ropy Transnefť je Japonsko údajne ochotné poskytnúť na ropovod do Nachodky úverovú linku v celkovej výške 6 mld. USD.
Od marca, keď sa Moskva rozhodla postaviť ropovod na Ďaleký východ, predstavitelia ropných firiem rokujú s ruskou vládou o rôznych možnostiach dodávok uhľohydrátov z východnej Sibíri na trhy ekonomicky sa rozmáhajúcej Číny, Japonska a juhovýchodnej Ázie. Jukos, napríklad, tlačí na trasu z Angarska priamo do čínskeho mesta Daking, čo je lacnejší a rýchlejší projekt, ale rozsahom omnoho menší ako projekt Nachodka. Navyše, projekt Daking by prepravoval iba ropu, zatiaľ čo v prípade výstavby ropovodu do Nachodky bude možné prepravovať aj zemný plyn. Rozhodnutie bude kľúčové pre energetický plán Ruska do roku 2020, ktorý Moskva momentálne pripravuje. Vláda zatiaľ súhlasila s predbežným plánom -- postaviť ropovod do Dakingu a neskôr napojiť odtiaľ novú vetvu do Nachodky. No podľa predstaviteľov Transneftu, ktorí pôvodne ropovod do Nachodky podporovali, ale neskôr od neho odstúpili, tento projekt môže byť stratový, ak nebude prepravovať ročne 50 mil. ton ropy. Ani minister energetiky Igor Jusufov si nie je istý, či bude dosť ropy na prepravu obidvoma ropovodmi.
Čína a Japonsko však už dali najavo ochotu čo najskôr začať dovážať ropu z Ruska a znížiť tak svoju závislosť od dodávok z Blízkeho východu. Ako uviedla britská BBC, Japonsko v súčasnosti dováža až 80 % všetkej ropy z Blízkeho východu. Práve obavy z ďalšieho vývoja situácie na Blízkom východe donútili Tokio zmeniť pôvodný postoj k veľkému susedovi. V októbri minulého roka japonská ropná spoločnosť Nippon Oil zrealizovala prvý nákup z Ruskej federácie po takmer štvrť storočí a doviezla dva milióny barelov ropy. Zatiaľ išlo o jednorazový kontrakt, ďalšie budú podľa Nippon Oil závisieť od vývoja cien ropy na svetových trhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 19:36