StoryEditor

Sony hrozí strata trhu

27.10.2006, 00:00
Japonský výrobca elektroniky Sony priznal, že aféra s problematickými iónovo-lítiovými batériami by ho mohla stáť zníženie podielu s týmto produktom na svetovom trhu. Napriek tomu, firma nie je ochotná sa produkcie vzdať.

Japonský výrobca elektroniky Sony priznal, že aféra s problematickými iónovo-lítiovými batériami by ho mohla stáť zníženie podielu s týmto produktom na svetovom trhu. Napriek tomu firma nie je ochotná sa produkcie vzdať, informoval britský denník Financial Times.
"Je tu riziko, že niektoré predpokladané objednávky nedostaneme," pripúšťa výkonný viceprezident firmy Jutaka Nakagawa. Priznal, že Sony nemá produkčnú kapacitu na to, aby dodávala výrobcom laptopov nové batérie, ktoré spadajú do výmenného programu, a zároveň batérie pre nové počítače. Ako dodal, výrobcovia počítačov ako Dell či Apple Computers sa už v rámci výmeny približne 9,6 milióna batérií obrátili na konkurenciu. Podľa Sony by na kauze mali zarobiť hlavne Sanyo a Matsushita, ktoré už pred škandálom v produkcii iónovo-lítiových batérií Sony predstihli.
Firma oznámila veľký projekt sťahovania batérií z trhu koncom septembra, po tom, čo už niekoľko laptopov od rôznych výrobcov počítačov vzbĺklo alebo vybuchlo. Ako príčina sa ukázali práve batérie od Sony, do ktorých sa podľa všetkého pri výrobe dostali drobné kovové čiastočky, ktoré sa pri zvýšení napätia prehrievali a niekedy explodovali. Ako prvé museli stiahnuť z trhu batérie Apple a Dell, nasledovali Toshiba, Lenovo, IBM, Gateway a Fujitsu.
Reputácia Sony sa tak poriadne naštrbila a firma čaká, že ju výmenný program bude stáť 51 miliárd jenov (12,4 miliardy Sk). Navyše, sa najmä kvôli tomu prepadla v druhom štvrťroku do straty. Tá dosiahla 20,83 miliardy jenov. Napriek tomu však podľa Nakagawu z tohto biznisu neodíde. Výroba batérií je pre firmu dôležitá a Sony ju plánuje ešte rozšíriť.


pre zväčšenie kliknite na obrázok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 22:58