StoryEditor

Indovia zvažujú ponuku Senice i Levíc

12.09.2005, 00:00
Indická spoločnosť Steel Strips Wheels sa zatiaľ definitívne nerozhodla, kde vybuduje svoj nový výrobný závod na Slovensku. V hre sú stále Levice i Senica.
Mestské zastupiteľstvo v Senici odsúhlasilo zmluvu o budúcej zmluve s firmou Euro Wheels Slovakia, ktorá je slovenskou pobočkou indickej spoločnosti Steel Strips Wheels. Tá chce vybudovať na ploche približne desať hektárov nový závod na výrobu diskov na pneumatiky. Na kontrakte je zaujímavé najmä to, že podobnú zmluvu o budúcej zmluve indický investor podpísal pred jeden a pol rokom aj s Levicami. "V hre sú stále obe lokality. Dohodu so Senicou síce schválilo tamojšie mestské zastupiteľstvo, ale indická firma ju zatiaľ nepodpísala. Než sa definitívne rozhodneme, musíme zvážiť všetky výhody a nevýhody," povedal konateľ Euro Wheels Slovakia Peter Ilgo.
Podľa primátora Levíc Štefana Mišáka indická firma požadovala najprv prenájom pozemkov v tamojšom priemyselnom parku na päťdesiat rokov. Neskôr súhlasila aj s ich odkúpením, ale platiť chcela prostredníctvom splátkového kalendára rozloženého na niekoľko rokov. "Takéto podmienky sú však neprípustné pre Slovenský pozemkový fond, ktorý musí o prevode pozemkov rozhodnúť," dodal Mišák.
Senica ponúka Indom pozemky v priemyselnej zóne, kde sa už budujú prevádzky francúzskeho oceliarenského koncernu Arcelor. Dve výrobné a distribučné haly, špecializované na strihanie a spracovanie oceľových plechov, by mali skolaudovať v novembri tohto roka.
Podľa senického primátora Ľubomíra Parízka chce mesto v susedstve bývalých kasární vybudovať na ploche 220 hektárov veľkú priemyselnú zónu. Okrem indického investora majú o túto lokalitu záujem aj firmy z Nemecka a USA, ktoré podnikajú v oblasti spotrebného priemyslu a stavebných materiálov. Primátor povedal, že mesto časť pozemkov vlastní a časť rieši zmluvami o budúcich zmluvách s ich majiteľmi.
Steel Strips Wheels vznikli v roku 1991 a v súčasnosti patria k najväčším ázijským výrobcom oceľových diskov do pneumatík. Takmer 65 percent obratu podnik dosahuje v rámci kooperácie s koncernom Maruti - Suzuki, ktorý je lídrom vo výrobe osobných automobilov na indickom trhu. Dôležitými odberateľmi firmy sú automobilky Daewoo Motors, Honda, Tata Motors a General Motors India.
Podľa konateľa Euro Wheels Slovakia má pripravovaný výrobný závod na Slovensku ambíciu stať sa dodávateľom pre Kia Motors, PSA Peugeot Citroën, ale aj ďalšie európske automobilky. Výstavba závodu v Senici, prípadne v Leviciach, si podľa predbežných odhadov vyžiada investície 450 miliónov korún a vytvorí pracovné miesta pre 250 až 300 ľudí.

Vývoj tržieb Steel Strips Wheels (mil. USD)
Obchodný rok Celkové tržby
1999/2000

10,65

2000/2001

9,78

2001/2002

9,25

2002/2003

10,12

2003/2004

17,89

2004/2005

36,36

Zdroj: Steel Strips Wheels
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:49