StoryEditor

Mýtny systém je deravý

08.07.2005, 00:00

Kontrolný systém v rámci nemeckého elektronického diaľničného mýta údajne vykazuje veľké medzery. Ako informuje Spiegel Online, pri plošnom teste v máji, ktorého súčasťou boli zámerné jazdy načierno, zostalo viac než 96 percent priestupkov neodhalených.
Vybraní prepravcovia v priebehu troch dní vykonali so 70 kamiónmi 140 jázd po celom Nemecku a najazdili pritom zhruba 33-tisíc kilometrov, aby preverili účinnosť elektronického systému. Kontrolné vozidlá Spolkového úradu nákladnej prepravy (BAG) však pri čine odhalili iba troch jazdcov, z čoho však iba dvaja museli zaplatiť pokutu na základe odhalenia kontrolnými mostami.
Počas testu väčšina kamiónov jazdila s vypnutou palubnou elektronickou jednotkou. Hoci prepravcovia tieto jazdy písomne zdokumentovali, na faktúrach bola nula.
Medzery v elektronickom systéme pritom nie sú žiadnou novinkou. Už dlhší čas je známe, že prevádzkovateľské konzorcium Toll Collect naostro zapína iba malú časť kontrolných mostov, takže v každom okamihu nie sú elektronicky sledované veľké časti nemeckej diaľničnej siete. Aj kontrolné jazdy zamestnancov BAG skôr slúžia ako odstrašujúci príklad, než na samotnú kontrolu. Úrad má totiž na každých 142 kilometrov diaľnic akurát jedného kontrolóra.
Prepravcovia dostali vo svojom spore s Toll Collectom podporu aj od protimonopolného úradu, ktorý potvrdil zneužitie dominantného postavenia konzorcia. Aj hovorca Toll Collectu potvrdil prijatie listu úradu, odmietol sa však k tomu vyjadriť.
Protimonopolný úrad ako zneužitie dominantnej pozície označil fakt, že Toll Collect vo svojich obchodných podmienkach, ktoré zverejnil iba krátko pred spustením systému, pohrozil prepravcom vypovedaním zmluvy. Vypustenie garančných ustanovení je tiež podľa úradu v rozpore s platnými zákonmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 07:29