StoryEditor

Máme na Slovensku silnú vývojársku základňu

28.12.2005, 23:00
Obidva závody Sauer-Danfoss na Slovensku zaraďuje materský koncern k najkvalitnejším v rámci skupiny. Preto aj zodpovedajú za konštrukciu a vývoj.

Obidva závody Sauer-Danfoss na Slovensku zaraďuje materský koncern k najkvalitnejším v rámci skupiny. Preto aj zodpovedajú za konštrukciu a vývoj. O ktoré výrobky ide?
-- Sú to mechanické prevodovky, hydraulické čerpadlá a motory. Postupne preberáme aj vývoj zubových čerpadiel. Všetko vyrábame v našich závodoch v Považskej Bystrici a Dubnici nad Váhom. Okrem toho sa naši vývojári zapájajú aj do projektov ostatných závodov koncernu, či už v Európe, Amerike alebo Ázii.

Kde má Sauer-Danfoss ešte závody na konštrukciu a vývoj?
-- V Európe je to Nemecko, Dánsko a Taliansko, ďalej sú to Spojené štáty a Japonsko. Naši konštruktéri a vývojári navštevujú tieto závody, kde sú dobre hodnotení.

Na čom ste postavili vývoj na Slovensku?
-- Na Považí bola v 80. rokoch silná strojárska a metalurgická vývojová základňa. Napríklad v bývalých Považských strojárňach bol dobrý vývoj mechanických prevodoviek. V Dubnici bol zasa Výskumný ústav hydraulických mechanizmov. Boli tu odborníci, na ktorých sme stavili a s nimi sme začali od začiatku budovať vlastný vývoj.

Dávate šancu aj mladým ľuďom?
-- Prijímame absolventov technických univerzít z celého Slovenska. Ako mladí ľudia sa zaujímajú o nové veci, navyše ovládajú aj reči, predovšetkým angličtinu a nemčinu. Sme súčasťou nadnárodného koncernu a bez jazykových schopností nemožno u nás pracovať vo vývoji ani na riadiacej úrovni.

Ako sa staráte o odborný rast konštruktérov a vývojárov?
-- Máme vypracovaný systém vzdelávania na jednotlivé odbory. Konkrétne u konštruktérov je to vnútrofiremné vzdelávanie, ktoré sa týka globálnych procesov a postupov štandardne používaných vo firemnom vývoji. Potom máme odborné kurzy na technických univerzitách v oblasti hydrostatiky, zabezpečujeme účasť na odborných seminároch a niekoľkí konštruktéri absolvujú i doktorandské štúdium. Patrí sem aj zvyšovanie jazykovej prípravy.

Koľko ľudí zamestnávate?
-- Momentálne 927, no v budúcom roku chceme prijať ďalších. Len na porovnanie, v roku 2003 sme mali 720 pracovníkov, v roku 2004 už 860, pričom sme začínali len s 50 ľuďmi. Aj z týchto údajov vidieť, že patríme medzi významných zamestnávateľov v Považskej Bystrici a jej okolí.

V koncerne Suauer-Danfoss patríte do globálnej divízie GBU Propel Products, ktorá má závody v Nemecku, USA, Číne a Japonsku. Ako ste dokázali obstáť v takej silnej vnútrofiremnej konkurencii?
-- Zohralo tu úlohu niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú pozíciu jednotlivých krajín. V prvom rade je to odborná kvalifikácia zamestnancov, ďalej kvalita produkcie cez dosahovaný trend vývoja nákladov, schopnosť absorbovať nové projekty a technológie a vybudovanie si vlastného know-how. V budúcnosti sú však naše šance v produkcii s vyššou pridanou hodnotou, a nie v extenzívnom rozširovaní výroby.

Znamená to, že obmedzíte investície?
-- Dosiahli sme veľkosť, ktorá je aj podľa nášho akcionára optimálna. Ale to neznamená, že nebudeme ďalej investovať. V tomto roku to bolo 250 miliónov korún, ktoré sme dali do rozšírenia strojového parku na výrobu mechanických prevodoviek a komponentov v závode v Považskej Bystrici. V dubnickom závode sme investovali do kaliacich pecí a ďalších technológií na výrobu hydraulických systémov a komponentov. Podobný rozsah investícií plánujeme aj v budúcom roku.
V tomto roku očakávate tržby 2,5 miliardy korún. Je to reálne?
-- Je, pretože za jedenásť mesiacov roka sme utŕžili 2,4 miliardy korún. V budúcom roku máme v biznis pláne už tri miliardy korún. Dvojmiliardovú hranicu sme prvýkrát prekročili v roku 2004. Sauer-Danfoss má dnes na Slovensku naozaj silnú základňu.

Svetový výrobca hydraulických systémov
Koncern Sauer-Danfoss je svetový výrobca hydraulických systémov pre pohony do stavebných, poľnohospodárskych a špeciálnych strojov. V závodoch a v technických a obchodno-servisných kanceláriách v Európe, Severnej a Južnej Amerike a v Ázii zamestnáva 8-tisíc ľudí, s ktorými dosahuje priemerný ročný obrat 1,5 miliardy dolárov. Divízia GBU Propel Products má 2 500 zamestnancov a obrat zhruba 600 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 05:24