StoryEditor

Úplatkárstvo v Rusku rekordne stúpla

26.07.2005, 00:00

Korupcia v Rusku sa v posledných rokoch zvýšila desaťnásobne a množstvo peňazí dosahuje dvojnásobok federálnych príjmov. Nezávislá nadácia Indem vo svojej najnovšej štúdii zistila, že počas vlády prezidenta Vladimira Putina sa korupcia zvýšila, pretože byrokrati a výkonná moc požadujú od firiem aj jednotlivcov čoraz vyššie úplatky.
Podľa denníka Financial Times, nadácia vyčíslila objem úplatkov pre finančné a licenčné úrady alebo políciu na 316 miliárd dolárov, čo predstavuje desaťnásobok sumy spred štyroch rokov. Táto štúdia, na ktorej sa zúčastnilo tisíc firiem a tritisíc jednotlivcov, iba podčiarkla zlyhanie ruskej vlády v boji proti korupcii nezávisle od Putinových opakovaných sľubov, že práve zabrzdenie úplatkárstva patrí medzi jeho prioritné úlohy.
Priemerný úplatok od spoločností sa v priebehu štyroch rokoch zvýšil 13-násobne z 10- na 136-tisíc dolárov a podľa Indemu najčulejšími poberateľmi peňazí v obálkach sú zdravotnícki, požiarni a bezpečnostní inšpektori, daňová polícia a výkonné orgány. Georgij Satarov, prezident nadácie a bývalý poradca Borisa Jeľcina, uvádza, že v týchto údajov nie sú zohľadnené úplatky oligarchov a politikov, ktoré nie je možné odsledovať.
Podľa Satarova výrazné zvýšenie úrovne korupcie časovo súhlasí s útokom vlády proti ropnej spoločnosti Jukos a jej hlavnému akcionárovi Michailovi Chodorkovskému. "Všeobecný trend rastu korupcie nie je nový, ale aféra Jukosu úplne uvoľnila byrokratickú ruku v jej hľadaní úplatkov," tvrdí Satarov. Podľa neho však hlavnou príčinou rastu korupcie je nedostatočná politická a občianska kontrola nad byrokratmi, ktorí sa stali za Putinovej vlády dominantnou silou. Satarov vysvetľuje, že Putin sa stal rukojemníkom tohto systému, pretože vo svojej funkcii je závislý práve od politickej podpory byrokratov.
Štúdia ďalej zistila, že najväčší podiel všetkých úplatkov získali určité oblasti výkonnej moci, napríklad mestské a regionálne správy a ich nižšie postavení predstavitelia. Podľa štúdie úplatky súkromných osôb pre dopravnú políciu, učiteľov a lekárov sú zväčša stabilné a pohybujú sa na úrovni zhruba troch miliárd dolárov ročne. Súvisí to najmä s neochotou jednotlivcov platiť za niečo, čo nepotrebujú nevyhnutne pre svoj život alebo rodinu.
Jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich oblastí korupcie sú vojenské odvodové komisie, ktoré poskytujú výnimky z povinnej vojenskej služby. Príčinou tohto bujnenia je fakt, že vojenská služba má v Rusku povesť životu nebezpečnej záležitosti. Štúdia zistila, že Rusi platia oveľa menej úplatkov štátnym nemocniciam. Satarov vysvetľuje, že milióny obyvateľov nemajú žiadnu zdravotnú starostlivosť, pretože si nemôžu dovoliť súkromné ošetrenie ani úplatky pre štátne nemocnice.
Podľa neho existuje len jediná cesta, ako vyriešiť problém korupcie. Je ňou vytvorenie politickej kontroly nad byrokraciou, dať médiám skutočnú slobodu slova a budovať civilizovanú spoločnosť. "Inými slovami, sú to prvky systému, ktorý sa označuje ako demokracia," uzatvára Satarov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 06:22