StoryEditor

O Hyundai sa zatiaľ len špekuluje

28.09.2005, 00:00
Aj keď chýry okolo výstavby novej automobilky Hyundai Motor na severnej Morave kolujú v Českej republike už dlhší čas, včerajšiu správu ČTK možno predsa len nazvať prekvapujúcou. S odvolaním sa na celý rad zdrojov -- agentúru Bloomberg, kórejský denník Korea Economic Daily, nemenované osoby priamo z automobilky a jej dcérskej spoločnosti Kia Motors -- sa v nej uvádza, že investícia si vyžiada približne 1,9 miliardy dolárov a že továreň bude ročne vyrábať 300-tisíc áut.

Aj keď chýry okolo výstavby novej automobilky Hyundai Motor na severnej Morave kolujú v Českej republike už dlhší čas, včerajšiu správu ČTK možno predsa len nazvať prekvapujúcou. S odvolaním sa na celý rad zdrojov -- agentúru Bloomberg, kórejský denník Korea Economic Daily, nemenované osoby priamo z automobilky a jej dcérskej spoločnosti Kia Motors -- sa v nej uvádza, že investícia si vyžiada približne 1,9 miliardy dolárov a že továreň bude ročne vyrábať 300-tisíc áut. Automobilka si už údajne vyberá vhodnú lokalitu a jednou z nich je Ostrava.
Sekretariát podpredsedu českej vlády pre ekonomiku Martina Jahna odmietol tieto informácie komentovať. V podobnom duchu sa vyjadrila aj Jana Víšková z agentúry Czech Invest. Podľa nej agentúra nesmie prezrádzať informácie o tom, či s ňou nejaký investor rokuje a nesmie ich ani vyvracať. "Obe stanoviská sú totiž pre veľké spoločnosti veľmi citlivé, preto musíme nechať na investoroch samých, či a ako sa vyjadria," dodala.
Jahn o bližšie neurčenej investícii na severnej Morave hovoril už pred týždňom. Vtedy povedal, že najneskôr do konca roka chce český štát uzavrieť rokovanie minimálne s jedným veľkým investorom, ktorý by v tejto časti krajiny zamestnal tisíce ľudí.
V Česku v súčasnosti prebiehajú intenzívne práce na dokončení priemyselnej zóny v Nošoviciach pri Frýdku-Místku, do ktorej vláda hodlá investovať 500 miliónov českých korún. O túto zónu Kórejčania prejavil záujem už skôr, ale pre problémy s pozemkami dostala napokon prednosť Žilina.
Do rozhovorov o investíciu Hyundai chcelo ešte pred niekoľkými dňami zasiahnuť aj Slovensko. Generálny riaditeľ agentúry SARIO Roman Kuruc však včera HN potvrdil, že agentúra so zástupcami automobilky Hyundai o možnosti vybudovať závod na Slovensku napokon ani nerokovala. "Predstavitelia automobilky sa vyjadrili, že ak bude plánovať ďalšie investície, tak pravdepodobne v okolitých krajinách," vysvetlil Kuruc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:03