StoryEditor

Ľudia chcú byť mobilní, kupujú notebooky

11.08.2006, 00:00
Notebooky boli donedávna iba doplnkom ku klasickému stolovému počítaču, dnes sa stávajú hlavným domácim, či pracovným vybavením. "Tento rok bude podľa mňa prelomový a prvýkrát v histórii Slovenska sa prenosných počítačov predá viac ako klasických," presviedča Ondrej Macko, šéfredaktor mesačníka PC Revue. Hlavným dôvodom je podľa neho pokles cien, mobilita a možnosť "odniesť si prácu domov."

Notebooky boli donedávna iba doplnkom ku klasickému stolovému počítaču, dnes sa stávajú hlavným domácim či pracovným vybavením. "Tento rok bude podľa mňa prelomový a prvýkrát v histórii Slovenska sa prenosných počítačov predá viac ako klasických," presviedča Ondrej Macko, šéfredaktor mesačníka PC Revue. Hlavným dôvodom je podľa neho pokles cien, mobilita a možnosť "odniesť si prácu domov".
Notebooky už majú všetko, čo bežný užívateľ potrebuje. Sú vybavené viac ako priestranným harddiskom, DVD-napaľovačkou, rýchlymi procesormi a s možnosťou pripojiť sa kdekoľvek na internet cez technológiu Wi-Fi alebo cez dátové karty od obidvoch mobilných operátorov.
Mobilný internet od spoločnosti Orange využíva 40-tisíc ľudí. "Zatiaľ síce prevažujú majitelia stolových počítačov, ale začíname zaznamenávať nárast predaja dátových kariet pre notebooky," tvrdí hovorca operátora Peter Tóth. Podľa neho za tým stojí aj pokles cien prenosných počítačov.
Orange ponúka aj službu Orange World, ktorá je však viazaná na SIM kartu a je v kombinácii v hlasovými službami. "Slúži najmä na pripojenie mobilov k internetu pre mobilné telefóny, teda k wapu, ale telefón je možné využiť aj ako modem," vysvetľuje Tóth. Orange World využíva dvestotisíc klientov.
Pokrytie je na celom území Slovenska cez sieť GPRS, ktorá však ponúka pomerne pomalý prenos dát. Rýchlejšiu EDGE môžu využívať asi štyri pätiny obyvateľov Slovenska a najrýchlejšiu UMTS necelá polovica. Mobilný internet poskytuje aj T-Mobile, ale ten nezverejňuje počet užívateľov.
Aby majiteľ notebooku mohol využívať internet aj doma a neťahal káble po byte, potrebuje lokálnu Wi-Fi sieť. "Ide vlastne o klasické pripojenie k internetu, ale namiesto kábla je bezdrôtový router. Ten vysiela signál, ktorý notebook cez Wi-Fi prijíma," vysvetľuje Jozef Sabo, technický riaditeľ firmy Robur, ktorá patrí medzi internetových providerov. O takéto riešenie je čoraz väčší záujem. "Wi-Fi je pomalšie ako kábel, ale na druhej strane poskytuje mobilitu," dodáva Sabo.
Ak má majiteľ svoj notebook vybavený Wi-Fi, môže sa zadarmo pripojiť na viacerých verejných miestach. Aj slovenská metropola Bratislava sa zaradila k vyspelým mestách a bezplatný internet poskytuje v Starom meste.
Vysielače signálu, takzvané Hot Spoty sú aj na ďalších miestach po celej Bratislave, v obchodných centrách, hoteloch a reštauráciách. Takéto pripojenie je však pomalšie a slúži hlavne na kontrolu pošty či jej odoslanie a vyhľadanie potrebných informácií.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banskobystrický prípad
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 23:56