StoryEditor

Britské letiská po akvizícii čakajú zmeny

13.06.2006, 00:00
Spoločnosť BAA, ktorá prevádzkuje sedem letísk vo Veľkej Británii, prijala ponuku na prevzatie od španielskej skupiny Ferrovial. Dohode predchádzali viaceré rozhovory vrátane príchodu ďalšieho záujemcu, konzorcia vedeného americkou investičnou bankou Goldman Sachs. To však aj napriek vyššej ponuke nevyšlo zo súboja ako víťaz.

Spoločnosť BAA, ktorá prevádzkuje sedem letísk vo Veľkej Británii, prijala ponuku na prevzatie od španielskej skupiny Ferrovial. Dohode predchádzali viaceré rozhovory vrátane príchodu ďalšieho záujemcu, konzorcia vedeného americkou investičnou bankou Goldman Sachs. To však aj napriek vyššej ponuke nevyšlo zo súboja ako víťaz. Ponuka v hodnote 19 miliárd dolárov (556,7 miliardy Sk), resp. 950,25 pencí za akciu, bola pre BAA zaujímavá. Aký dosah však bude mať táto transakcia na cestujúcich, akcionárov a Veľkú Britániu ako krajinu, pýtajú sa analytici.
Z krátkodobého pohľadu milióny pasažierov, ktorí každoročne využívajú letiská Heathrow, Gatwick, Standsted a ďalšie štyri, ktoré prevádzkuje BAA, nepostrehnú žiadne výraznejšie rozdiely, napísala britská mediálna spoločnosť BBC. Ani v prípade letiskových služieb sa neočakávajú žiadne radikálne zmeny. Napriek tomu každý podobný obchod je spojený so zmenami, uviedli pozorovatelia.
Michael O´Leary, šéf nízkonákladových aeroliniek Ryanair, dlhoročný kritik BAA kvôli vysokým poplatkom za využívanie letísk, verí, že príchod Španielov bude viesť k ich zníženiu. Či sa tak naozaj stane, je však podľa analytikov otázne. Bez ohľadu na ponuku, pre ktorú sa spoločnosť BAA rozhodla, dlh britského prevádzkovateľa prevezme na svoje plecia nový majiteľ. A to by znamenalo, naopak, zvýšenie letiskových poplatkov tak za služby pasažierom, ako aj leteckým prepravcom, upozornili pozorovatelia.
Zdroj blízky rokovaniam agentúre Reuters uviedol, že BAA sa rozhodla pre Ferrovial "zo strategických dôvodov". Odmietnutie vyššej ponuky je výsledkom obáv, že konzorcium by po prevzatí BAA britskú spoločnosť rozdelilo.
BAA, hoci nemá v Británii monopolné postavenie, je v súčasnosti dominantným hráčom v britskom leteckom sektore. Letiská, ktoré prevádzkuje, sú finančne zdravé a každoročne zaznamenávajú nárast počtu pasažierov. Pozíciu BAA už však prešetruje Úrad pre hospodársku súťaž, aby zistil, či je v súlade so záujmami krajiny. Podľa pozorovateľov nie je vylúčené, že po ukončení vyšetrovania bude musieť BAA, resp. nový majiteľ, predať jedno alebo aj viac letísk. Každý predaj by však spoločnosti priniesol peniaze na zníženie dlhu.
Hoci prevzatie ešte nie je dokončené, už sa objavili prvé správy o tom, že investičná skupina Temasek podporovaná singapurskou vládou má záujem o letiská, ktoré chce vraj budúci majiteľ BAA predať, uvádza sa na stránke News.com.au. Temasek pritom vychádza z neoficiálnych informácií španielskej skupiny, že po prevzatí BAA nevylučuje predaj letísk, ktoré britský operátor vlastní mimo územia Veľkej Británie. Jedným z najhorúcejších "kandidátov" na predaj je letisko v Maďarsku, kde má BAA 75-percentný podiel. Okrem toho má menšie podiely na letiskách v Taliansku a USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:50