StoryEditor

FSB tlačí na zmeny v ropných firmách

25.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Ruská tajná služba FSB čoraz častejšie dáva ropným spoločnostiam najavo, aby vymenili cudzích štátnych príslušníkov pracujúcich na postoch generálnych riaditeľov. Cudzinci podľa ruského zákona o štátnom tajomstve nesmú vidieť najpodrobnejšie mapy ruského územia. Dcérske spoločnosti britsko-ruského koncernu TNK-BP už kvôli tomu prišli o licencie na prácu so štátnym tajomstvom.

Ruská tajná služba FSB čoraz častejšie dáva ropným spoločnostiam najavo, aby vymenili cudzích štátnych príslušníkov pracujúcich na postoch generálnych riaditeľov. Cudzinci podľa ruského zákona o štátnom tajomstve nesmú vidieť najpodrobnejšie mapy ruského územia. Dcérske spoločnosti britsko-ruského koncernu TNK-BP už kvôli tomu prišli o licencie na prácu so štátnym tajomstvom. Ako tajné sú v Rusku stále označované mapy s mierkou vyššou než 1:2500, kde jeden centimeter znamená v skutočnosti 25 metrov. V ropnom priemysle sa používajú napríklad pri určovaní presnej polohy budúcich vrtov.
Ako uviedol denník Vedomosti, na situáciu si sťažovali západné spoločnosti pôsobiace v Rusku na ostatnej schôdzke Konzultačnej rady pre zahraničné investície. Námestník ministra ekonomického rozvoja Andrej Šaronov uviedol, že miestne orgány FSB už zastavili prácu pobočiek rusko-britskej TNK-BP, pretože vraj nedodržala zákon o štátnom tajomstve. Licenciu na prácu s ruským štátnym tajomstvom dostávajú spoločnosti po preverení firmy a atestácii jej vedenia či predstaviteľov.
"FSB sa už viac ako rok odvoláva na vnútorné smernice a chce od nás, aby atestáciou prešiel menovite riaditeľ spoločnosti," povedal pre Vedomosti spolupracovník ropnej firmy so zahraničným podielom. Cudzinci pritom smú byť oboznamovaní s ruským štátnym tajomstvom len na základe medzinárodnej dohody. Takéto dohody však podľa ministerstva ekonomického rozvoja v tejto súvislosti neexistujú. "Briti vôbec nechápu, prečo by kvôli nejakým mapám, na ktoré sa britský prezident spoločnosti nikdy ani nechystal pozrieť, mali mať problémy s rastom objemu ťažby ropy," povedal Vedomostiam zdroj z vedenia TNK-BP. Práve britsko-ruská spoločnosť doplatila na spomínané nariadenie zatiaľ zrejme najviac.
Na spomínané nariadenie si sťažujú však aj ďalšie podniky a nespokojní sú aj samotní predstavitelia ministerstva ekonomického rozvoja. TNK-BP problémy oficiálne priznala a situáciu rieši prípad od prípadu. Niekde skutočne vymenila riaditeľa, inde predala práce s podrobnými mapami ruskej spoločnosti, ktorá podmienky spĺňa. Už aj ďalšie ropné firmy so zahraničnou účasťou zvažujú, že na kartografické práce si najmú ruských subdodávateľov. To im, navyše, odporúčajú aj zamestnanci FSB. Ruské ministerstvo ekonomického rozvoja zasa navrhuje situáciu vyriešiť tak, že by všetky ropné firmy zriadili špeciálne miesto námestníka generálneho riaditeľa pre prácu s tajnými dokumentmi, na ktorom by bol výhradne ruský občan.
Pritvrdenie štátnej politiky voči cudzincom v ruskom ropnom priemysle môže podľa predsedu Inštitútu energetických politík Vladimira Milova znamenať, že zahraničné spoločnosti môžu v blízkej budúcnosti celkovo prísť o možnosť v tomto sektore pôsobiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:34