StoryEditor

Abstinujúce Rusko: výroba vodky úplne stojí

16.01.2006, 23:00
Čo by mohlo byť pre krajinu ako Rusko ešte horšie? Od začiatku roka zastavili produkciu všetci veľkí výrobcovia vodky. Vinu za "suché" obdobie nesie vláda. Prezident Vladimir Putin, po ktorom je pomenovaná snáď najúspešnejšia vodka Putinka, totiž od 1. januára zaviedol zákon, ktorý úplne prevalcoval trh s vodkou.

Čo by mohlo byť pre krajinu ako Rusko ešte horšie než to, že od začiatku roka zastavili produkciu všetci veľkí výrobcovia vodky?
Zamestnankyne liehovarov, keďže výroba 40-percentného tradičného ruského alkoholu je ženskou záležitosťou, odložili pracovné plášte a museli si vybrať dovolenku. A tak dokonca aj seriózne ekonomické denníky, ako Vedomosti, otvárajú svoje vydania titulkami typu: Vodka dochádza.

Zdravie národa
Podľa denníka Die Presse vinu za "obdobie sucha" nesie vláda. Prezident Vladimir Putin, po ktorom je pomenovaná azda najúspešnejšia vodka Putinka, totiž od 1. januára zaviedol zákon, ktorý úplne prevalcoval trh s vodkou.
Štát si chce najprv urobiť prehľad o rozsahu trhu, ktorého hodnota podľa BBC News dosahuje deväť miliárd dolárov ročne, a napokon si zabezpečiť prístup k príjmom z predaja alkoholu. To všetko má slúžiť zdraviu národa, aspoň tak znie oficiálna verzia. Koniec koncov každoročne po konzumácii pančovanej vodky umiera 40-tisíc Rusov. Dozor, ako inak, bude mať tajná služba FSB.
Zákon "o štátnej regulácii výroby a predaja etylalkoholu, alkoholu a nápojov s obsahom alkoholu" stanovuje, že každý liehovar musí disponovať počítačom riadenými zariadeniami, ktoré merajú obsah alkoholu a určujú pomery zmiešavania.
Centrálny počítačový systém tak bude schopný v reálnom čase získavať z celej krajiny údaje o spotrebovanom alkohole v štátom registrovaných liehovaroch. Okrem toho majú licenciu na pálenie získať už iba veľké liehovary. Cieľom zákona je vytvoriť štátny monopol na výrobu alkoholu a vodky.
No liehovary zatiaľ počítačové systémy nenainštalovali. Údajne kvôli technickým problémom. Výrobcovia však nemôžu nalepovať na fľaše ani nové daňové známky, ktoré vydáva štát, aby sa priživil na predaji vodky. Nie sú totiž ani len vytlačené.

Pozor na povstanie
Takže produkcia stojí a straty sú enormné. Všetky dane a odvody liehovarov prinášajú do štátnej pokladnice päť miliárd eur ročne, čo zodpovedá 3,5 percenta štátnych príjmov. Každý "suchý" deň tak znamená stratu 13,7 milióna eur.
Združenie ruských výrobcov vodky, ktorého členom je takmer každá tretia továreň, medzičasom varovalo, že trh by mohli svojimi produktmi zaplaviť čierne pálenice a oficiálnych výrobcov pripraviť o trhové podiely. Pritom ešte donedávna pochádzali štyri z desiatich fliaš z nelegálnych páleníc, ktoré nepotrebujú známky ani počítače.
Sociológovia vypočítali, že spotreba čistého alkoholu v Rusku - dojčaťom počnúc, starcom končiac - dosahuje 17 litrov ročne, pričom ešte v roku 2003 išlo o 15 litrov, čiže celkovo o 2,2 miliardy litrov.
Fakt, že ešte nenastalo ľudové povstanie, sa pripisuje dostatočnému množstvu zásob. Rusko totiž oslavuje Nový rok od 31. decembra do 10. januára. Napriek tomu sa o veľké verejné diskusie postarali aj správy, že vodka sa v stánkoch nesmie predávať od 23. do 6. hodiny. Možno aj preto je v uliciach pokoj, pretože obchody cez deň ešte stále ponúkajú vodku, ročník 2005.
Podľa denníka Die Welt by však Putin mal svojmu smädnému národu vrátiť jeho nápoj. Naposledy sa o obdobie sucha, ktoré trvalo najdlhšie v ruskej histórii, postaral bývalý generálny tajomník Michail Gorbačov a odvtedy si vyslúžil prezývku "minerálkový tajomník". Dokonca aj Vladimir Lenin si trúfol na tento neuveriteľný krok, no v roku 1936 bola vodka opäť povolená, hoci v obmedzených množstvách.
Obaja - každý svojho času - napokon pochopili, že oficiálny zákaz ešte neznamená koniec produkcie vodky. Jedno však tieto pokusy dokázali nad slnko jasnejšie: Rusi sú svojej vodke vernejší než vláde.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:32