StoryEditor

Softvér je pre bezpečnosť dôležitejší než delá

28.12.2005, 23:00
Softvér je dôležitejší než tanky. Pod názvom Bezpečnosť domoviny (Homeland Security) sa ukrýva obrovská šanca, pretože o miliardové rozpočty, ktoré získal nový mamutí úrad, založený po 11. septembri 2001, sa zaujíma priemysel aj kapitál. Vzniká tu lukratívny trh, ktorý stojí na informačných technológiách.

Americký časopis Wired vďačí za priazeň čitateľov druhému dychu tzv. novej ekonomiky a hľadá preto témy, ktoré ľudí nadchýnajú. Vnútorná bezpečnosť je jednou z nich. Pod názvom Bezpečnosť domoviny (Homeland Security) sa ukrýva obrovská šanca, pretože o miliardové rozpočty, ktoré získal nový mamutí úrad, založený po 11. septembri 2001, sa zaujíma priemysel aj kapitál. Podľa denníka Die Welt napríklad poskytovateľ rizikového kapitálu Paladin Capital Group vlani uvoľnil 235 miliónov dolárov na investície do malých a stredných podnikov, ktorých technológie chránia siete, zabíjajú baktérie alebo nazerajú pod oblečenie.

Počítač namiesto tanku
Kým ešte donedávna putovali peniaze na ochranu vonkajších hraníc, v súčasnosti vznikajú rozpočty na bezpečnosť obyvateľov vo vnútri krajiny. K najnádejnejším oblastiam patria informačné a komunikačné technológie. Bez nich totiž prakticky niet šance ochrániť obyvateľstvo pred novými hrozbami -- softvér na spracovanie dát je pre ochranu štátu dôležitejší než tanky.
Tento fakt sa prejavuje aj na zmenách stratégie amerických zbrojoviek, ktoré v posledných rokoch výrazne investovali a kupovali IT firmy. Napríklad General Dynamics nedávno za 2,1 miliardy dolárov kúpil spoločnosť Anteon International, ktorá svoje produkty a služby poskytuje americkému ministerstvu obrany a tajným službám. Takéto akvizície v podstate kompenzujú očakávané krátenie rozpočtu Pentagónu, keďže prinášajú nové kontrakty s úradom pre ochranu domoviny.

Európe chýbajú siete
Aj v Európe teroristické útoky prebudili záujem úradov o ochranu infraštruktúry. Podľa viceprezidenta softvérového koncernu SAP Joachima Schapera sú problémy vo všetkých európskych krajinách v podstate rovnaké: úrady nedisponujú sieťami, ktoré by umožňovali ich vzájomnú alebo cezhraničnú komunikáciu a informácie sú uložené takým spôsobom, že v prípade potreby je šanca na ich nájdenie minimálna. "Mnohé informácie, ktoré bezpečnostné úrady potrebujú, existujú, ale nevedno, kde ich treba hľadať," vysvetľuje odborník na bezpečnostné sieťové technológie Andreas Pohler z IBM Deutschland.
Podľa jeho názoru partnerstvo medzi IT sektorom a úradmi pre národnú bezpečnosť stojí ešte len na začiatku. No Pohler vidí veľký potenciál. "Vzniknú trhy, pre ktoré sa oplatí vybudovať vlastné oddelenia," tvrdí Pohler a odhaduje, že všetky veľké IT koncerny sa zamerajú na tento trh.

Integračné projekty EÚ
Táto téma vzbudila aj záujem Európskej únie. Po otvorení hraníc v rámci Schengenskej dohody a rozšírení EÚ berie Brusel tému vnútornej bezpečnosti veľmi vážne. Komisár pre priemysel Günter Verheugen osobne rokuje s topmanažérmi európskych softvérových firiem o rozšírení výskumno-vývojových kapacít pre nové technológie, ktoré by zvýšili bezpečnosť Európy. Vo veľkom sa pracuje na integračných projektoch, ktoré umožnia prenos dát medzi jednotlivými národnými úradmi.
Schaper za mimoriadne zaujímavú technológiu z hľadiska vnútornej ochrany považuje senzorové siete, ktoré zabezpečia nákladné kontajnery a zabránia pašovaniu výbušnín alebo presunu atentátnikov touto cestou.
V každom prípade ide o trh, o ktorý sa zaujímajú popredné európske koncerny. "Nejde síce len o obchod s úradmi, ale štát môže v mnohých prípadoch hrať úlohu pioniera," hovorí Fabian Fahr z nemeckého sektorového združenia Bitcom.

Lukratívne kontrakty

Na úrovni spolkových krajín:
Hesenská polícia v tomto roku zaviedla systém biometrického skenovania FIT. Policajti môžu digitálne naskenovať odtlačky prstov a dlaní podozrivých osôb a poslať ich priamo kriminálnej polícii, kde sa automaticky porovnávajú s databankou AFIS. Pri zhode špecialista skontroluje výsledky. Touto technológiou sú vybavené všetky oddelenia polície v Hesensku.

Na štátnej úrovni:
Nemecko od 1. novembra zaviedlo elektronický pas, ktorý obsahuje rádiový čip a dokáže ukladať biometrické dáta. Krajina tak o pol roka predbehla európske nariadenie a vytvorila referenčný projekt. Bitcom očakáva kontrakty pre nemecké firmy z ostatných členských štátov.

Na úrovni EÚ:
Koncom budúceho roka má byť pripravený informačný systém Visa (VIS) a v marci 2007 nový Schengenský informačný systém (SIS II), ktorý bude dodávať spoľahlivé informácie o občanoch z tretích krajín, prichádzajúcich do EÚ alebo v nej žijúcich. VIS má napríklad zabezpečiť kontrolu platnosti kreditných kariet Visa. Obidva systémy zvládnu kontrakty v celkovej hodnote 40 miliónov eur.

Biometria

Brzdou pre biometrické riešenia je ochrana dát, no už v súčasnosti pracujú systémy, ktoré videozábery tvárí upravia do biometrických dát a tie je možné automaticky porovnávať s databankami. Sektor IT podporuje intenzívnejšiu verejnú diskusiu, pretože strach zo sledovania nemožno ignorovať. "Sloboda znamená pre Európanov veľmi veľa. Musíme prediskutovať, koľko chceme mať slobody a koľko ochrany," tvrdí manažérka spoločnosti Steria Mummert Consulting Astrid Göbelová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:03