StoryEditor

Zisk Tesca bol vyšší než sa čakalo

21.09.2005, 00:00

Najväčšia britská sieť maloobchodov Tesco zaznamenala v prvom polroku 18,7-percentný rast zisku. Tesco potvrdilo svoju dominanciu na stagnujúcom britskom trhu, zároveň však oznámilo, že vzhľadom na vysokú cenu ropy je spoločnosť pri celoročnej prognóze opatrná.
Hrubý zisk za prvý polrok (končí sa 13. augusta), po prvý raz počítaný podľa nových účtovných štandardov IFRS, sa vyšplhal na 908 miliónov libier, čo je približne 51,8 miliardy Sk. Analytici v priemere očakávali zisk iba 886 miliónov libier. Tržby v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástli o 14,1 percenta na 18,8 miliardy libier. "Hromadia sa účinky zvyšovania nákladov, ktoré súvisia s cenou ropy. Toto zvýšenie pôsobí aj na spotrebiteľskú dôveru i naše obchodné aktivity. Napriek tomu stále veríme, že aj v druhom polroku budeme rásť," uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Terry Leahy.
Okrem toho povedal, že Tesco sa nebude uchádzať o americký maloobchodný koncern Albertson's, ako ešte v pondelok uvádzala tlač. Podľa agentúry pre výskum trhu TNS spoločnosť Tesco ako jedna z mála zvyšuje podiel na stagnujúcom britskom trhu. V oblasti predaja potravín sa podiel Tesca zvýšil na 30,5 z 28,1 percenta vlani. Aj keď podiel z mimobritských regiónov na celkových tržbách spoločnosti rastie, ide predovšetkým o strednú a východnú Európu a Áziu, približne 80 percent tržieb stále pochádza z Británie.

Tesco vytvorí nové miesta
Na slovenskom trhu dosiahla spoločnosť Tesco Stores SR v prvom polroku obrat bez DPH 9,8 miliardy korún, čo podľa manažérky oddelenia vonkajších vzťahov Oľgy Hrnčiarovej predstavuje medziročne rast o 17 percent. "Do konca roku plánuje Tesco otvoriť päť nových hypermarketov -- v Brezne, Humennom, Dolnom Kubíne, Žiari nad Hronom a Kežmarku," uviedol generálny riaditeľ Tesco Stores SR Phil J. Clarke. Koncom roku 2005 by reťazec mal v SR prevádzkovať päť obchodných domov a 32 hypermarketov, distribučné centrum pre trvanlivé potraviny a sklad pre čerstvé potraviny v Beckove. K 590 pracovným miestam, ktoré Tesco vytvorilo počas prvých šiestich mesiacov tohto roku, pribudne do konca roku ešte 800 nových pracovných pozícií v novootvorených hypermarketoch a v distribučnom centre pre čerstvé potraviny. V súčasnosti Tesco na Slovensku zamestnáva 7 500 ľudí. Ďalšie tri desiatky občanov Slovenska našli prácu v novom obchodnom dome Tesco, ktorý včera otvorili v maďarskom prihraničnom meste Komárom. Je to už 45. obchodný dom firmy v Maďarsku a zamestnanie v ňom našlo takmer 300 osôb. Najväčšia reťaz hypermarketov v Maďarsku plánuje v tomto roku otvoriť dovedna 15 až 17 nových obchodných domov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:26