StoryEditor

O pohľadávky železničného Carga je veľký záujem

06.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

O kúpu pohľadávok nákladného železničného prepravcu ZSSK Cargo Slovakia prejavilo záujem štrnásť firiem. Uchádzači môžu predkladať záväzné ponuky zhruba do polovice augusta, spoločnosť spresní konečný termín neskôr. Informoval o tom hovorca ZSSK Cargo Ladislav Jandošek.
Štátom ovládané Cargo ponúka na predaj balík pohľadávok v nominálnej hodnote 130 miliónov korún. "Záujem o pohľadávky nás prekvapil. Uchádzačov je viac ako sme predpokladali," konštatoval Jandošek. Mená záujemcov o kúpu pohľadávok neuviedol.
Spoločnosť zatiaľ nezverejní kritériá na určenie víťaza tendra. "Budeme ich najskôr komunikovať s účastníkmi súťaže," zdôvodnil Jandošek. Naznačil, že pravdepodobne bude rozhodovať najvyššia ponúknutá cena.
V ponúkanom balíku sú pohľadávky voči zhruba 120 subjektom. Asi tretinu z nich predstavujú pohľadávky voči dlžníkom, ktorí podnikajú rovnako ako Cargo v prepravnej činnosti. Niektoré pochádzajú ešte z obdobia, keď Cargo bolo súčasťou Železníc Slovenskej republiky.
Slovenské železnice sa v roku 2002 rozdelili na dve spoločnosti. Železniciam Slovenskej republiky zostala správa infraštruktúry, Železničná spoločnosť prevzala prepravu cestujúcich a tovarov. Minulý rok sa od nej oddelila nákladná preprava a vznikla spoločnosť ZSSK Cargo Slovakia. Podnik skončil vlaňajšie hospodárenie so stratou 713 miliónov korún.
Odchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu chcela predať Cargo strategickému investorovi, privatizácia však bola pre predčasné voľby pozastavená. Nastupujúci premiér Robert Fico už vyhlásil, že nová vláda v privatizácii podniku pokračovať nebude.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:37