StoryEditor

Vinohrady dostanú z Bruselu peniaze

20.10.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Európska komisia včera vyčlenila 450 miliónov eur na reštrukturalizáciu a premenu európskych viníc v tomto a budúcom roku. Slovenskí vinohradníci dostanú presne dva milióny eur, čo je v prepočte asi 73,44 milióna korún. Dotácie sa týkajú 400 hektárov viníc na Slovensku.
Podľa komisárky pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischerovej-Boelovej je prioritou komisie zlepšovanie kvality vína, aby sa tak mohla Európska únia lepšie prispôsobiť požiadavkám trhu a čeliť dovozu lacného vína z Čile, Austrálie či USA.
V Bruseli sa v súčasnosti debatuje o reforme európskeho trhu s vínom. Komisia v júni predložila viaceré návrhy na zreformovanie vinárskeho sektora vrátane dobrovoľnej likvidácie 400-tisíc hektárov viníc počas nasledujúcich piatich rokov, pričom ponúka kompenzáciu za 2,4 miliardy eur. Približne polovica z európskych subvencií pre vinice, ktoré predstavujú sumu 1,2 miliardy eur, sa totiž každoročne použije na takzvanú krízovú destiláciu. Tou sa spracúva nadbytočné víno na lieh.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 21:07