StoryEditor

Voda opäť bude drahšia

21.10.2005, 00:00
Východoslovenská vodárenská spoločnosť navrhne regulačnému úradu zvýšenie cien vodného a stočného o 25 percent. Informovali o tom včera predstavitelia podniku.
Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) navrhne regulačnému úradu zvýšenie cien vodného a stočného o 25 percent. Informovali o tom včera predstavitelia podniku. V súčasnosti platia domácnosti na východe Slovenska za liter pitnej vody v priemere 2,4 haliera. Ak Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) návrh VVS schváli, v novom roku budú platiť 3,2 haliera za liter. Ceny pre firmy a veľkoodberateľov by, naopak, mali klesnúť o štyri až päť percent.
"Vedú nás k tomu rozdiely medzi fakturovanou cenou a nákladmi, ale aj tlak regulátora na odstránenie krížových dotácií medzi obyvateľmi a právnickými osobami," vysvetlil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VVS Stanislav Hreha.
Vodárenské spoločnosti musia návrhy cenových úprav na budúci rok odovzdať úradu do konca októbra. Hovorca ÚRSO Miroslav Lupták povedal, že zatiaľ nemajú od vodárenských spoločností žiadne signály, ako sa chystajú meniť ceny vodného a stočného. "Ani jedna zo siedmich vodárenských spoločností nám zatiaľ nepredložila svoj návrh," dodal.
Bratislavská vodárenská spoločnosť ešte nepripravila návrh nových cien. Hovorkyňa spoločnosti Jana Štulajterová informovala, že ho verejnosti predstaví na budúci týždeň.
Severoslovenská vodárenská spoločnosť (SsVS) chce zvýšiť ceny vodného v priemere o šesť percent a stočného až o 40 percent. HN to povedal generálny riaditeľ spoločnosti Miroslav Kundrík. Podnik účtuje domácnostiam i veľkoodberateľom rovnaké ceny pitnej vody, rozdiely v cenách vodného a stočného sú však podľa regiónov. Ak ÚRSO schváli ich návrh, tak napríklad Žilinčan za kubík pitnej vody zaplatí 21,8 koruny (doteraz 20 korún) a odberatelia v Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a Námestove 23 korún (teraz platia 21,85 koruny). SsVS chce takto vyrovnať náklady v jednotlivých regiónoch a dosiahnuť vyrovnané hospodárenie.

Spotreba vody klesá, zisk firmy rastie
Východoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá zásobuje vodou obyvateľov Košického kraja, veľkej časti Prešovského a časti Banskobystrického kraja, resp. 1,278 milióna obyvateľov v 937 obciach a mestách, eviduje dlhodobý pokles odbytu pitnej vody i stočného. Odberatelia spotrebujú v priemere len 80 litrov vody na osobu a deň, čo je o 35 litrov menej ako priemer v krajinách EÚ. Spotreba pitnej vody na východe Slovenska klesla medziročne o 5,5 percenta a odkanalizovanej o 2,7 percenta. VVS tak stráca financie na vyrovnávanie nákladov na výrobu pitnej vody za obyvateľov. Domácnosti totiž platia len zhruba 80,7 percenta z nákladov na pitnú vodu. Aj preto VVS očakáva koncom tohto roka medziročný pokles tržieb o 92 miliónov korún z minuloročných 1,731 miliardy korún. No zisk firmy pred zdanením by mal vzrásť na 94 miliónov korún, zatiaľ čo vlani bol len 63,9 milióna korún.

Hospodárenie VVS k 30. septembru 2005
Voda fakturovaná spolu (tis. m3) 63 611
Z toho:
Pitná voda 30 143
Odvedená voda 33 468
Výnosy (tis. Sk) 1 569 626
Náklady (tis. Sk) 1 399 886
Zisk pred zdanením (tis. Sk) 169 740
Priemerný počet zamestnancov 2 172
Zdroj: VVS, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 09:49