StoryEditor

Najväčšiu českú armatúrku majú Rusi

07.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Ruská skupina Čeljabinskyj truboprokatnyj závod (ČTPZ) oznámila, že kúpila najväčšiu európsku firmu vyrábajúcu priemyselné armatúry, českú spoločnosť MSA, napísal ruský denník Vedomosti. Ruskí experti odhadujú transakciu na 50 až 60 miliónov dolárov.
Skupina ČTPZ plánuje v Rusku postaviť veľkú továreň na potrubie a armatúry a tiež kúpiť niekoľko ďalších spoločností v Európe. V roku 2005 závody ČTPZ vyrobili 1,5 milióna metrov potrubia a obrat skupiny presiahol dve miliardy dolárov.
O kúpe stopercentného podielu v českej MSA informoval akcionár ČTPZ, spoločnosť Arkley Capital. Jej zástupca vyhlásil, že skupina v Česku nechce vyrábať len potrubie samotné, ale predovšetkým s ním spojené zariadenia.
Podľa zástupcu Arkley Capital, sortiment výrobkov ponúkaných českou MSA dokáže až na 90 percent pokryť potreby ruských firiem. Všetky zainteresované spoločnosti odmietli oficiálne zverejniť, za koľko bola MSA kúpená.
Analytička ruskej pobočky Deutsche UFG Olga Okunevová ocenila transakciu na 50 až 60 miliónov dolárov. Podľa nej má táto kúpa priaznivý vplyv na rozvoj servisnej oblasti v ponuke ČTPZ:
MSA vlani podľa priebežných výsledkov vytvorila zatiaľ najvyšší zisk vo svojej poprivatizačnej histórii. Jej čistý zisk vzrástol takmer o štvrtinu na 37,9 milióna Kč pri medziročnom poklese tržieb asi o pätinu na 1,13 miliardy Kč. Viac než 90 percent z jej produkcie sa vyváža, a to najmä do Ruska a krajín EÚ. Podnik doteraz ovládali prostredníctvom akciovej spoločnosti MSA Holding Karol Ren a Stephan Lukas. MSA Holding vznikla začiatkom roku fúziu San Consulting a Noto Estates.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:00