StoryEditor

Boeing sa obáva v Rusku o kontrakty

11.08.2006, 00:00
Americký výrobca lietadiel Boeing momentálne hodnotí sankcie, ktoré USA uvalili na ruského výrobcu bojových lietadiel Suchoj. Ako informovala stránka MosNews, analytici oznámili, že teraz môžu byť ruské spoločnosti náchylné uzatvárať menej kontraktov s americkými firmami.

Americký výrobca lietadiel Boeing momentálne hodnotí sankcie, ktoré USA uvalili na ruského výrobcu bojových lietadiel Suchoj. Ako informovala stránka MosNews, analytici oznámili, že teraz môžu byť ruské spoločnosti náchylné uzatvárať menej kontraktov s americkými firmami.
"Boeing si podrobne preštuduje sankcie amerického ministerstva zahraničných vecí, aby sa uistil, že ďalšími krokmi neporuší zákony tak USA, ako aj Ruska," povedal pre MosNews Sergej Kravčenko, šéf Divízie Boeingu pre Rusko a Spoločenstvo nezávislých štátov. Ako dodal, zatiaľ nie je jasné, aké budú dôsledky rozhodnutia USA na podnikanie Boeingu na území Ruska. Ten už pred časom ohlásil, že v Rusku plánuje do 30 rokov preinvestovať 27 miliárd dolárov.

Zaspali sedem rokov

Spojené štáty rozhodli koncom minulého týždňa o sankciách na Suchoj a monopolného vývozcu zbraní Rosoboronexport za údajný vývoz "zbraní hromadného ničenia" do Iránu. Kremeľ sankcie považuje za "nepriateľský krok USA proti Rusku" a nevylučuje, že to bude mať nepriaznivé dôsledky na vzájomné vzťahy. Faktom je, že sankcie uvalené na Suchoj sú prinajmenšom zvláštne, pretože podľa informácií od ruského výrobcu stíhačiek do Iránu nevyváža už aspoň sedem rokov. "Obvinenie zo spolupráce s Iránom je absolútna hlúposť. Za ostatných sedem až osem rokov sme do Iránu nevyviezli ani skrutku," odmietol v rozhovore pre ruskú agentúru Interfax tvrdenia Washingtonu generálny riaditeľ Suchoja Vadim Razumovskij.
V skutočnosti Američania podľa niektorých ekonómov a politológov trestajú Suchoj za spoluprácu s Venezuelou, ktorá sa v ostatných mesiacoch od Washingtonu čoraz viac odkláňa. Venezuelský prezident Hugo Chavez sa v máji dohodol s Moskvou na kúpe 24 bojových lietadiel. Na kontrakte okrem Suchoja spolupracoval aj vývozca zbraní Rosoboronexport.

Za sankciami je Chavez
Američania však podľa pozorovateľov dotlačili Chaveza k tomuto kroku sami. Ako uviedla agentúra Reuters, do amerických lietadiel typu Hercules, ktoré Venezuela vlastní z predchádzajúcich rokov, nechcú USA dodávať náhradné diely a rovnaký postoj majú aj v prípade stíhačiek F-16. Chavez sa preto obrátil na Rusko. To už stihlo predať do juhoamerickej krajiny desaťtisíce kalašnikovov a zvažujú sa aj ďalšie zbrane. Podľa Interfaxu chce Suchoj vyviezť do Venezuely už tento rok prvé dve stíhačky Su-30MKV. Celý kontrakt sa odhaduje na 1,5 miliardy dolárov.
Aj vzťahy medzi Ruskom a USA sa môžu ešte zhoršiť, pretože USA podľa MosNews chcú prehodnotiť aj Všeobecný systém obchodných preferencií, ktorý umožňuje rozvojovým štátom vyvážať do USA tisícky tovarov bez zaťaženia dovoznými clami. Ak by Rusko zo systému vyradila, stratilo by ročne asi miliardu dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:08