StoryEditor

Hry prestávajú byť doménou mladých zákazníkov

31.03.2006, 00:00

Počítačové hry sa stali lukratívnym biznisom. Na odbyt idú najviac online hry alebo hry, ktoré sú vytvorené podľa námetu známeho filmového príbehu. Na uľahčenie práce vydavatelia často použijú už spracovaný príbeh. Na pultoch obchodov možno nájsť staršie hry, ktoré -- pokiaľ sú ziskové -- tvorcovia inovujú len čiastočne.
"Zabíja to originalitu a konzumenti začínajú chápať, že si kupujú stále to isté," kritizuje stratégiu vydavateľských domov Miroslav Lakatoš, konateľ spoločnosti Clios, ktorá prevádzkuje sieť obchodov Brloh. Napríklad v TOP 10 najpredávanejších hier na Slovensku vo februári majú edície Warcraft, Counter Strike či Command & Conquer zastúpenie hneď dvomi verziami.

Inšpirácia v 80. rokoch
V súčasnosti sa najlepšie predáva hra Godfather -- Krstný otec, ktorá vznikla podľa kinohitu s literárnym námetom. Z grafickej stránky sú hry už takmer dokonalé. Vydavatelia však musia myslieť dopredu a vymýšľať pre hráčov stále niečo nové. Momentálne sa tvorcovia nechávajú inšpirovať priekopníkmi v programovaní z 80. rokov. "Cítiť návrat do čias, keď bola na hre najdôležitejšia hrateľnosť a originalita," dodal Lakatoš.
Najčastejšie navštívia obchod s počítačovými hrami mladí ľudia. Typický zákazník je však muž vo veku od 20 do 35 rokov. V obchodoch vidieť často aj rodiny s deťmi staršieho školského veku. Medzi najobľúbenejšie herné žánre patria RPG hry (role playing game). Hráč sa v nich ocitá v úlohe hrdinu a pri putovaní zaujímavým svetom musí plniť rôzne úlohy. Hry tohto typu si najčastejšie kupujú mladí zákazníci.
Trend smeruje k hraniu sa na prenosných konzolách či na mobiloch. "Počítačová platforma je pre vydavateľov veľmi riskantná, pretože náklady na vývoj hry sa pohybujú v miliónoch dolárov," uviedol Lakatoš. Nelegálne kopírovanie môže celú snahu zmariť. Hry na hracie konzoly sa kopírujú ťažšie.

Nové dimenzie otvoril internet
Populárnymi sa stávajú počítačové hry, ktoré sa dajú hrať priamo na internete, a hracie konzoly, ktoré online hranie podporujú. V praxi to znamená, že niekoľko hráčov s rovnakou hrou sa spojí cez internet a hrajú proti sebe. Zakladajú si dokonca vlastné internetové fóra, kde si dohadujú súboje. Najširšou skupinou hráčov sú bojovníci z Counter Strike.
Rozmach globálnej počítačovej siete otvoril dvere aj "naozajstným" online hrám, ktoré hráč nemusí mať u seba doma. Hrajú sa v prostredí internetu na webových stránkach. Prevádzkovatelia týchto stránok sa neobmedzujú len na poskytovanie zábavy, ale starajú sa hráčom aj o prísun informácií.
"Stránku aktualizujeme niekoľkokrát denne. Prioritou sú novinky a aktuality, ktorých je naozaj veľa. Počas mimoriadnych udalostí, akými sú napríklad veľtrhy alebo konferencie zamerané na videohry, aktualizujeme aj niekoľkokrát za hodinu," spresnil Patrik Dragula, riaditeľ spoločnosti Sector, ktorá spravuje stránku Onlinehry.sk.

Státisíce hráčov
Stránky, ktoré ponúkajú možnosť hrania priamo na internete, majú vysokú návštevnosť. Najväčší slovenský hrací portál Onlinehry.sk mesačne navštívi štvrť milióna ľudí. "Každý má jedinečnú identifikáciu, takže nehovoríme o opakovaných návštevách, ale o jedinečných prístupoch," zdôraznil Dragula.
Ľudia sa hrajú viac počas pracovného týždňa, cez víkend je na stránkach prázdnejšie. Najatraktívnejší čas na hranie je od druhej do štvrtej popoludní. Ľudia sa radi pripájajú a hrajú onliny hry aj okolo ôsmej hodiny večer.


TOP 10 PC hier
Na Slovensku:
poradie/názov vydavateľ
1. Counter Strike: Source DVD EA Games
2. Counter-Strike 1: Anthology Electronic Arts
3. World of Warcraft Blizzard
4. Heroes of Might and Magic IV: Zlatá edícia Extra Klasika CD Project
5. Battlefield 2 EA Games
6. Command & Conquer: The First Decade Electronic Arts
7. Warcraft 3 Pack (Reign of chaos + Frozen throne) Blizzard
8. Grand Theft Auto: San Andreas Rockstar Games
9. Baldurs Gate 2 -- Extra Klasika Virgin
10. Command & Conquer: Generals (DeLuxe Edition) Electronic Arts
V Spojených štátoch:
poradie/názov vydavateľ
1. Star Wars: Empire at War LucasArts
2. World of Warcraft Vivendi Universal
3. Age of Empires III Microsoft
4. The Sims 2 Electronic Arts
5. Civilization IV 2K Games
6. Battlefield 2 Electronic Arts
7. The Sims 2 Nightlife Electronic Arts
8. Call of Duty 2 Activision
9. Zoo Tycoon 2 Microsoft
10. Guild Wars NCSoft
Zdroj: Brloh.sk, Ggmania.com, február 2006

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:22