StoryEditor

Slovensko má čoraz viac vlastného starého papiera

14.03.2006, 23:00

Podiel zberového papiera z domácich zdrojov, určeného na ďalšie spracovanie v slovenských celulózkach a papierňach, už tretí rok rastie. Papierne a celulózky vlani spotrebovali 210-tisíc ton zberového papiera, pričom takmer 170-tisíc ton pochádzalo zo Slovenska. Dovoz sa tak znížil na 19 percent celkovej spotreby, kým donedávna to bola polovica.
Podľa generálneho sekretára Zväzu celulózovo-papierenského priemyslu Juraja Dlhopolčeka je to zásluha činnosti Recyklačného fondu. Ten na podporu separovaného zberu v mestách a obciach prispieva na podnikateľské aktivity subjektov orientovaných na zber.
Čiastočne -- do 30 percent investičných nákladov, prispel aj na projekty pre papierne SHP Harmanec a Tento Žilina, ktoré zvýšili výkonnosť papierenských strojov využívajúcich vo výrobe papierovej hygieny kvalitatívne vyššie skupiny zberového papiera. Kappa Štúrovo, najväčší producent baliacich a obalových materiálov na Slovensku s pomocou Recyklačného fondu a firmami z oblasti zberu surovín buduje ucelený systém zberu a triedenia odpadového papiera.
Slovenské papierne dovážajú zberový papier najmä z Česka, Nemecka, Rakúska, Maďarska a Poľska. Do konca roka 2005 však dovoz zberového papiera na Slovensko sprevádzali problémy. Podľa interpretácie prístupovej zmluvy ministerstvom životného prostredia sa na zberový papier pri dovoze na zhodnotenie pozeralo ako na nebezpečný odpad. Spracovatelia tak museli vopred žiadať na každý dovoz povolenie.
Celá procedúra prípravy až po vydanie povolenia trvala 40 až 60 dní. Situácia sa preklasifikovaním zberového papiera na druhotnú surovinu začiatkom tohto roka čiastočne zmenila. "Dovozcovia musia deklarovať zberový papier ako surovinu na ďalšie spracovanie. Ak ho deklarujú ako odpad, notifikačný proces naďalej sprevádza vysoké administratívne zaťaženie a vysoké náklady," dodal Dlhopolček.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:44