StoryEditor

Patentový úrad opäť v Bratislave

02.09.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Úrad priemyselného vlastníctva SR, od roku 1995 sídliaci v Banskej Bystrici, otvorí dnes svoje "malé" pracovisko v Bratislave, v budove ministerstva financií. Hovorkyňa úradu Beata Puobišová informovala, že v ňom bude ponúkať služby podateľne.

Úrad priemyselného vlastníctva SR, od roku 1995 sídliaci v Banskej Bystrici, otvorí dnes svoje "malé" pracovisko v Bratislave, v budove ministerstva financií. Hovorkyňa úradu Beata Puobišová informovala, že v ňom bude ponúkať služby podateľne. V nej môžu podnikatelia osobne podávať prihlášky všetkých typov priemyselnoprávnej ochrany, čiže patentové prihlášky, prihlášky úžitkových vzorov, dizajnov či ochranných známok. V novozriadenom pracovisku získajú aj všeobecné informácie z oblasti priemyselného vlastníctva a rešeršné služby, napríklad ochranných známok a dizajnov.
Od tohto roku umožňuje úrad prezentáciu priemyselnoprávne chránených produktov s mimoriadnou technickou a dizajnérskou hodnotou na vynálezcovských výstavách v zahraničí. Výstavy inovácií, najmä IENA v Nemecku a EUREKA v Belgicku, majú podľa nej dlhoročnú tradíciu a vysokú návštevnosť, ktorá sa premieta do záujmu podnikateľov a obchodníkov o nové riešenia. Po prvýkrát môžu záujemcovia písomné návrhy predložiť úradu do 15. septembra. Najbližšia slovenská výstava vynálezov a technických noviniek UmInEx bude na budúci rok v septembri v Banskej Bystrici.
Patentový úrad otvorí v polovici septembra piaty vzdelávací rok pre minimálne 15 špecialistov duševného vlastníctva. Od roku 2000 ukončilo záverečnými skúškami a obhajobami záverečných prác štvormodulové vzdelávanie 62 absolventov.
Za prvých šesť mesiacov tohto roka prijal úrad 269 patentových prihlášok, z toho 104 domácich a 165 zahraničných. Do jeho evidencie pribudlo 181 prihlášok úžitkových vzorov, medzi ktorými bolo 143 domácich a 38 zahraničných. Prihlášok dizajnov dostal úrad 126, ochranných známok 4 796 a označení pôvodu výrobkov 3. Medzi zaevidovanými prihláškami ochranných známok bolo 1 486 domácich, 624 zahraničných a 2 686 medzinárodných. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška sa tak zvýšil počet prihlásených úžitkových vzorov o 20 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:53