StoryEditor

Rozsiahla krádež osobných dát v USA

15.04.2005, 00:00

Krádež osobných údajov klientov americkej spoločnosti LexisNexis má oveľa väčšie rozmery, než sa pôvodne predpokladalo. Dcéra britsko-holandskej skupiny Reed Elsevier totiž 9. marca oznámila, že hackerom sa nedávno získanej dcérskej firme Seisint podarilo ukradnúť 32-tisíc dátových súborov s menami, adresami, číslami sociálneho poistenia a vodičských preukazov. Podľa denníka Die Welt však včera LexisNexis oznámil, že mohlo byť ukradnutých až 312-tisíc súborov.
Spoločnosť zároveň priznala, že nejde o ojedinelý prípad: išlo celkovo o 59 nezávislých udalostí. Krádež bola zistená na základe sťažnosti klienta na výšku faktúry začiatkom marca, po čom spoločnosť odhalila zneužitie identifikačného kódu a hesla. LexisNexis sľúbil, že všetkým postihnutým poskytne bezplatnú pomoc, aby sa zabránilo zneužitiu ukradnutých údajov na podvody s kreditnými kartami alebo bankovými účtami.
Seisint, ktorú Reed Elsevier získal v júli minulého roka za 745 miliónov dolárov, predáva informácie o klientoch spoločnostiam s cieľom pomôcť pri boji proti podvodom s kreditnými kartami a poistkami. Dôležitým zákazníkom Seisintu je však aj polícia a orgány činné v trestnom stíhaní, ktoré sa často na firmu obracajú so žiadosťou o poskytnutie niektorých informácií. S týmto cieľom sa Seisint podieľal na vytvorení mimoriadne spornej databázy Matrix (Multistate Anti-Terorism Information Exchange).
Podľa agentúry Reuters, hoci má Seisint na príjmoch Reed Elsevier približne iba 1,5-percentný podiel, škandál môže výrazne poškodiť dôveryhodnosť manažmentu a ochotu spotrebiteľov poskytnúť dôverné informácie, čo sa skôr či neskôr odzrkadlí aj na bilancii firmy.
Prípad LexisNexisu nie je jediný, ktorý rozvíril hladinu verejnej a politickej mienky v USA. Aj spoločnosť ChoicePoint, ktorá sa špecializuje na zbieranie a poskytovanie informácií o miliónoch amerických spotrebiteľov, nedávno priznala krádež osobných informácií o 145 tisícoch Američanov.
Krádež osobných údajov je v USA obrovský problém a každý rok zasiahne tisíce Američanov, ktorí často potrebujú roky, aby firmy alebo úrady presvedčili o svojej nevine. Zločinci totiž často pomocou osobných údajov postihnutých otvárajú bankové kontá, získavajú kreditné karty a vo veľkom svoje obete zadlžia.
Nedostatočné zabezpečenie osobných dát sa medzičasom stalo v USA politickou témou číslo jeden. V súčasnosti sa výbory Senátu zaoberajú témou ochrany osobných údajov a demokratický senátor štátu New York Charles E. Schumer pripravuje návrh zákona, ktorý zakáže predaj čísiel sociálneho poistenia a výrazne sprísni dozor nad firmami ako ChoicePoint a Seisint. Medzičasom boli predložené viaceré návrhy zákonov na zlepšenie ochrany spotrebiteľov a regulácie sektora maklérov dát, ktorého ročný obrat sa odhaduje na päť miliárd dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 13:45