StoryEditor

Handlovská tepláreň už neškodí ovzdušiu

03.01.2006, 23:00
Handlovčania musia platiť jeden z najvyšších poplatkov za teplo na Slovensku, majú však moderný ekologický zdroj centrálneho vykurovania.
Jednou z teplárenských firiem, ktorá už dostala rozhodnutie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví o tohtoročných cenách tepla, je spoločnosť Kmet z Handlovej. Cena 824 korún za gigajoul bude patriť medzi najvyššie na Slovensku. Dôvodom je nielen rastúca cena plynu, ale hlavne vysoká investícia 300 miliónov korún do komplexnej výstavby nového a moderného plynového systému centrálneho zásobovania teplom a teplou vodou.
Handlovská firma ho dala do prevádzky v októbri 2004. Z vyše 13-tisíc obyvateľov Handlovej, ktorí žijú v bytovkách, je na tento zdroj napojených 87 percent. Podľa riaditeľa firmy Tibora Kolorédyho vysoká cena za gigajoul neznamená, že občania musia platiť za odobraté teplo viac. "Skúsenosť z ročného fungovania systému ukazuje, že ten, kto využil možnosti moderných regulačných technológií, bude platiť menej ako pred jeho uvedením do prevádzky.
Na rozdiel od minulosti nevznikajú ani straty v potrubiach vedúcich z kotolní, pretože teplá úžitková voda sa ohrieva v tepelných výmenníkoch individuálne v každom dome. Obnovu systému centrálneho vykurovania v Handlovej si vyžiadalo zastarané technické zariadenie, v ktorom sa teplo vyrábalo spaľovaním hnedého uhlia. Tamojšiu tepláreň pritom v minulosti klasifikoval krajský úrad životného prostredia v Trenčíne ako veľký zdroj znečisťovania životného prostredia. Tá musela dokonca v čase inverzie povinne prechádzať na spaľovanie plynu.
Handlovská energetika preto vypracovala projekt výstavby nového energetického zdroja, ktorý mal primárne vyrábať elektrickú energiu a sekundárne aj teplo pre mesto. Náklady vyčíslili na 1,9 miliardy korún. Nezískali však investora, pretože cenová kalkulácia vyrábanej elektriny nezaručovala jej konkurencieschopnosť.
Výberové konanie na ďalší projekt vypísal magistrát v novembri 2003. Zo štyroch záujemcov z neho vyšlo víťazne konzorcium firiem na čele so spoločnosťou Kmet, v ktorej má majoritný podiel česká firma Eltodo EG. Investíciu pokryla z 85 percent exportným úverom česká Komerční banka, zvyšok poskytlo ako dlhodobú pôžičku Eltodo EG. Úver Komerční banky poistila Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), pričom na rozdiel od väčšiny exportných úverov nie je zaistený žiadnou bankovou zárukou. "Z pohľadu Českej republiky ide o prvý exportný úver v takej výške s dlhodobou splatnosťou, ktorý sa bude splácať z budúcich výnosov prevádzky vykurovania. Po prvýkrát takýto úver, smerujúci do výstavby infraštruktúry, poistila aj EGAP," uviedol prevádzkový riaditeľ Eltodo EG Jan Rafaj.
Podľa primátora Handlovej Petra Hromádku je prínos rekonštrukcie pre mesto obrovský. Momentálne je to najmodernejší centrálny zdroj tepla na Slovensku, ktorého životnosť je 25 až 30 rokov. "Občania vnímajú náklady na teplo cez jednotkovú cenu na gigajoul, preto sú s jej výškou nespokojní. Postupne sa však situácia upokojuje. Ľudia už chápu, že celkové náklady na vykurovanie ovplyvňujú sami. Konečne kúrime ekologicky a neznečisťujeme životné prostredie. Navyše po 15 rokoch prevádzky sa toto dielo stane vlastníctvom mesta," zdôraznil.

Kalkulácia ceny tepla v Handlovej (%)
Plyn 51,5
Elektrina, voda a technologické hmoty 3
Odpisy hmotného a nehmotného majetku 22
Úroky z investičného úveru 9,7
Regulovaná zložka fixných nákladov 7,6
Zisk 3,6
Ostatné položky 2,6
Zdroj: Kmet, s.r.o.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:04