StoryEditor

Cementárne sú významné spaľovne odpadu

14.11.2005, 23:00
V blízkej budúcnosti by mali tvoriť náhradné palivá 30 až 40 percent energetickej spotreby slovenských cementární. V niektorých krajinách je tento podiel už dnes 80-percentný.
Cementárne na Slovensku investovali v posledných rokoch stámilióny korún do technológií na používanie alternatívnych surovinových a palivových zdrojov. Napríklad pri výrobe zmesových cementov spotrebujú ročne okolo 500-tisíc ton odpadovej vysokopecnej trosky z U.S. Steel Košice. V menšej miere využívajú aj elektrárenský popolček a energosadrovec z tepelných elektrární a ako náhradu fosílnych palív zasa rôzne odpady, najčastejšie pneumatiky, plasty, drevené piliny, oleje či riedidlá. V rotačných peciach cementární však možno spaľovať aj kaly z čistiarní, produkty živočíšneho pôvodu alebo pôdu kontaminovanú ropnými látkami.
"Cementárne môžu nahradiť spaľovne nebezpečného odpadu, čo by malo okrem environmentálneho prínosu i priamy vplyv na pokles emisií oxidu uhličitého," hovorí výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov cementu a vápna Zoltán Demján. Tie by podľa neho mohli klesnúť oproti súčasnosti až o polovicu. Vo svete je bežné, že klasické spaľovne sa sústreďujú na bezpečný odpad, zatiaľ čo ten škodlivý sa likviduje v cementárňach.
Moderné pece používané v cementárňach sú podľa Demjána ideálne na spaľovanie odpadov najmä pre vysokú teplotu, dlhý čas horenia i priaznivé alkalické, mierne oxidačné prostredie. Bezpečne spália polychlorované bifenyly i prióny a nedochádza v nich k produkcii nebezpečných dioxínov a furátov.
Kým v spotrebe alternatívnych surovín je slovenský cementárenský priemysel v Európe na poprednom mieste a jeho potenciál je takmer už vyčerpaný, vo využívaní náhrad palív je zatiaľ na chvoste. "Kapacity cementární pre alternatívne energetické zdroje sú nevyužité," tvrdí Demján. Problém je v nedostatku odpadov a v legislatíve, ktorá uprednostňuje ich skládkovanie pred likvidáciou. Cementári tak musia paradoxne väčšinu odpadov dovážať zo zahraničia. Napriek tomu by v nasledujúcich rokoch mohli tvoriť náhradné palivá 30 až 40 percent energetickej spotreby cementární, pričom v niektorých krajinách je tento podiel už 80-percentný.
Cementárom sa aj pri náraste výroby od začiatku 90. rokov podarilo znížiť emisie oxidu uhličitého o 17 percent. Ďalšou cestou je práve náhrada fosílnych palív priemyselnými odpadmi. Okrem prínosu pre životné prostredie šetrí i náklady na výrobu cementu, pričom použité palivo nemá žiadny vplyv na kvalitu výsledného produktu.

Desatina energie z alternatívnych palív
Vo využívaní alternatívnych palív je najďalej spoločnosť Holcim (Slovensko). Podľa Petra Robla z komunikačného odboru získava takto firma asi desatinu energetických zdrojov. Spoločnosť investovala do novej technológie okolo 400 miliónov korún. Spolupracuje s firmou Ecorec, ktorá pre ňu spracúva odpad na palivo. Aby využila kapacity naplno, musí suroviny dovážať. "Dôvodom je, že stabilné dlhodobé vstupy do výroby nedokáže zatiaľ domáci trh s odpadmi zabezpečiť," uvádza Marián Michlík z Ecorecu. Ostatní producenti cementu zatiaľ alternatívne palivá používajú len sporadicky, hoci sú na to pripravení. Mäsovokostnú múčku a živočíšne tuky spaľuje Považská cementáreň Ladce. S využívaním odpadovej trosky pri výrobe zmesových cementov má najväčšie skúsenosti spoločnosť Východoslovenské stavebné hmoty, ktorá do ekologických opatrení investovala vyše 200 miliónov.

Výroba cementu a produkcia emisií CO2 na Slovensku (mil. Ton)
 

1996

1998

2000

2003

2004

Výroba 2,8 2,964 2,951 3,06 3,07
Emisie CO2 2,12 2,141 1,909 2,004 1,938
Zdroj: Zväz výrobcov cementu a vápna v SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:32