StoryEditor

Kotolne sa budú overovať raz za tri roky

04.08.2005, 00:00
Hospodárnosť tepelných zariadení pre vykurovanie budov sa bude overovať po novom. Ak nevyhovejú, prevádzkovateľ takýchto kotlov či výmenníkov bude "potrestaný" tak, že si do oprávnených nákladov nebude môcť zarátať všetky výdavky na palivo, ale len zodpovedajúce tzv. normatívnej spotrebe tepla.

Hospodárnosť tepelných zariadení na vykurovanie budov sa bude overovať po novom. Ak nevyhovejú, prevádzkovateľ takýchto kotlov či výmenníkov si do oprávnených nákladov nebude môcť zarátať všetky výdavky na palivo, ale iba výdavky, ktoré zodpovedajú tzv. normatívnej spotrebe tepla. Postup jej výpočtu, ako aj postup pri samotnom overovaní a hraničné hodnoty účinnosti zariadení, sú uvedené v novej vyhláške Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Oproti doteraz platnému predpisu sa interval overovania predĺžil z jedného roka na tri roky. "Je to lepšie pre nás aj pre našich odberateľov, lebo im tak často nebudeme preúčtovávať za overovanie," povedal Milan Hessek zo spoločnosti Službyt Senica. Tepelné zariadenia sa budú po novom overovať iba po odberné miesto -- takže z toho vypadnú rozvody v budovách. Overovanie bude aj naďalej robiť Slovenská energetická agentúra. Teplári jej budú za to platiť iba ekonomicky oprávnené náklady, ktoré sú definované vo vyhláške. Za vyhodnotenie strát kotla sa bude platiť 2 500 korún.
Zostane však aj ďalšia páka proti nehospodárnosti -- kontrola Slovenskou energetickou inšpekciou. Tá na podnet od konečného spotrebiteľa, alebo na základe vlastného kontrolného systému, môže zisťovať nedostatky v zásadách hospodárnosti prevádzky kotolní či výmenníkov. HN to potvrdil jej výkonný riaditeľ Peter Eckman a doplnil, že pri porušení zásad hospodárnosti, medzi ktoré patrí aj normatívny ukazovateľ spotreby tepla, môže dať inšpekcia pokutu od 50-tisíc do 500-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:20