StoryEditor

Malý akcionár robí Siemensu škrt cez rozpočet

07.03.2006, 23:00
Predajom vodohospodárskej divízie rakúskeho koncernu VA Tech spoločnosti Andritz pred dvomi týždňami uzatvoril Siemens poslednú kapitolu akvizície VA Techu. No minulosť dohnala obidve firmy aj bývalého veľkoakcionára VA Techu Mirka Kovatsa. Katalyzátorom sa stala žaloba bývalého akcionára Rudolfa Krtinu, ktorá môže mať za následok prešetrenie legálnosti celej akvizície.

Predajom vodohospodárskej divízie rakúskeho koncernu VA Tech spoločnosti Andritz pred dvomi týždňami uzatvoril Siemens poslednú kapitolu akvizície VA Techu. No minulosť dohnala obidve firmy aj bývalého veľkoakcionára VA Techu Mirka Kovatsa.
Katalyzátorom sa stala žaloba bývalého malého akcionára Rudolfa Krtinu, ktorou zacielil na jedno valné zhromaždenie rakúskeho koncernu. Najvyšší súdny dvor po jeden a pol roku trvajúcom spore dal za pravdu Krtinovi, čím sa do popredia dostáva citlivá a mimoriadne sporná kapitola nedávnej histórie VA Techu.
Podľa denníka Die Presse kameňom úrazu sa stalo turbulentné valné zhromaždenie akcionárov VA Techu z 29. apríla 2004, na ktorom Kovats s pomocou anonymnej skupiny akcionárov zrušil zvýšenie kapitálu, ktoré, paradoxne, pôvodne sám žiadal. Kovats vtedy prostredníctvom Victory Holding vlastnil zhruba 16 percent a spolu s ostatnými akcionármi dosiahol 20-percentný podiel. Hlboko stratový VA Tech tak nedostal nové peniaze, pretože schválenie zvýšenia kapitálu sa zaseklo medzi Kovatsom a druhým veľkoakcionárom, štátnym holdingom Österreichische Industrie Holding AG (ÖIAG). Zvýšenie kapitálu sa podarilo až na druhý pokus v septembri 2004.
Kovats je konfrontovaný dvomi závažnými výčitkami. Jeho holdingu a spriateleným akcionárom sa vytýkala dohoda pri hlasovaní. Keďže skupina okolo neho disponovala viac než 20 percentami hlasovacích práv, musela povinne dať ostatným akcionárom ponuku. Aj preto ÖIAG povolal akvizičnú komisiu.
Krtina je Kovatsov bývalý obchodný partner a podal žalobu na závery z inkriminovaného valného zhromaždenia, pretože mu prekážal spôsob hlasovania a z toho vyplývajúce odmietnutie zvýšenia kapitálu. Aj ÖIAG vtedy oznámil žalobu z rovnakého dôvodu, no prekvapivo ju stiahol. Naproti tomu Krtina nepopustil a keď krajinský súd v Linzi v prvej inštancii odmietol žalobu, obrátil sa na vyššiu inštanciu. Vrchný krajinský súd v Linzi mu dal z veľkej časti za pravdu a najvyšší súd toto rozhodnutie potvrdil.
Situácia v sebe ukrýva aj ďalšiu pikantnosť. Do hry opäť vstupuje akvizičná komisia, ktorá po roku ukončila vyšetrovanie bez rozhodnutia. Ako dôvod uviedla, že neexistuje právny záujem na vyšetrovaní a jeho pokračovanie by prinieslo vysoké procesné náklady. Pre Krtinu to bol "úplne nepochopiteľný a neprípustný" argument.
Ak súd v Linzi uzná Krtinovu žalobu, bude potrebné znovu preskúmať predaj Kovatsových akcií Siemensu a následnú akvizíciu VA Techu. "Celá akvizícia VA Techu sa spustila až vtedy, keď Siemens prevzal Victory Holding," hovorí Krtina a poukazuje na to, že spolu so svojím právnikom Edwin Morentom varovali Siemens pred týmto krokom.
Tvrdohlavý akcionár preventívne napadol aj všetky neskoršie rozhodnutia v súvislosti s akvizíciou VA Techu a tieto procesy ešte nie sú ukončené. Siemens na otázku Die Presse odpovedal stručne: "Vyčkávame."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:31