StoryEditor

Manažéri Samsungu idú do väzenia pre cenový kartel

23.03.2006, 23:00
raja manažéri juhokórejskej spoločnosti Samsung Electronics, najväčšieho producenta čipov na svete, v stredu priznali svoju vinu v kauze nezákonných cenových dohôd pri pamäťových čipoch a súhlasili s tým, že zaplatia pokutu, budú spolupracovať s americkými federálnymi úradmi pri ďalšom vyšetrovaní a pôjdu do vezenia na sedem až osem mesiacov. Spoločnosť musí zaplatiť pokutu 300 miliónov dolárov.

Traja manažéri juhokórejskej spoločnosti Samsung Electronics, najväčšieho producenta čipov na svete, v stredu priznali svoju vinu v kauze nezákonných cenových dohôd pri pamäťových čipoch a súhlasili s tým, že zaplatia pokutu, budú spolupracovať s americkými federálnymi úradmi pri ďalšom vyšetrovaní a pôjdu do vezenia na sedem až osem mesiacov, informovalo o tom ministerstvo spravodlivosti USA. Spoločnosť musí zaplatiť pokutu 300 miliónov dolárov.
Manažéri, ktorí boli súdne stíhaní pre svoju účasť v pláne, v ktorom niekoľko producentov pamäťových čipov (DRAM) chcelo zvýšiť ich ceny na trhu v rokoch 1999 až 2002, musí každý z nich zaplatiť pokutu 250-tisíc dolárov, napísala agentúra Bloomberg. Konečné rozhodnutie musí ešte schváliť súd v San Franciscu.
Sun Woo Lee, manažér predaja čipov DRAM, pôjde do väzenia na osem mesiacov, ďalší dvaja obvinení, zástupca divízie Samsung v USA Yengho Kang a manažér divízie spoločnosti v Nemecku Young Woo Lee, "si posedia v chládku" sedem mesiacov, uviedla agentúra AFP.

Miliónové pokuty pre obvinené firmy

V prípade fixácie cien boli obvinené aj ďalšie spoločnosti -- juhokórejský producent Hynix Semiconductor, nemecká spoločnosť Infineon Technologies, japonská firma Elpida Memory a spoločnosť Micron Technology. Celkovo bolo doteraz odsúdených 12 zástupcov firiem, z nich štyria výkonní predstavitelia spoločnosti Hynix boli 15. marca usvedčení a odsúdení na zaplatenia pokuty a odňatie slobody v rozmedzí od piatich do ôsmich mesiacov. Firme bola udelená pokuta 185 miliónov dolárov.
Štyria zástupcovia nemeckého Infeonu boli odsúdení na zaplatenie pokuty a na štyri až šesť mesiacov väzenia ešte v decembri 2004. Spoločnosť musela zaplatiť pokutu 160 miliónov dolárov. Obvinenie z účasti na fixácii cien v prípade spoločnosti Micron Technology bolo síce neskôr stiahnuté, avšak jeden z jej manažérov Alferd Censullo bol obvinený z marenia práce vyšetrovateľov, za čo bol odsúdený v roku 2003 na šesť mesiacov domáceho väzenia, informovala stránka TheStreet.com. Doteraz americké ministerstvo spravodlivosti uvalilo na obvinené spoločnosti pokuty v celkovej výške 731 miliónov dolárov. Posledná obvinená spoločnosť, japonský producent Elpida, sa v januári priznala z účasti na kartely. Firma súhlasila so zaplatením pokuty 84 miliónov dolárov.

Cenový kartel poškodil výrobcov počítačov

Podľa vyšetrovateľov sa skupine podarilo vytlačiť v rokoch 1999 až 2002 naozaj ceny nahor, čo výrazne poškodilo najvýznamnejších producentov počítačov ako Dell Inc., Hewlett-Packard Co, International Business Machines Corp., Apple Computer Inc., Gateway Inc a spoločnosť Compaq Computer Corp., ktorú neskôr prevzal Hewlett-Packard. Tie museli pre vysoké ceny čipov zvýšiť ceny osobných počítačov alebo obmedziť inštalované výkony pamäte vo svojich systémoch.
Americké ministerstvo spravodlivosti začalo v júni 2002 vyšetrovanie pre možné porušenie amerického antitrustového zákonodarstva na trhu pamäťových čipov DRAM. Po začatí vyšetrovania bolo podaných na súdoch v USA spolu 25 hromadných žalôb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:52