StoryEditor

USA rozdelia miliardu na vývoj vakcíny na chrípku

09.05.2006, 00:00

Spojené štáty sa rozhodli investovať viac než miliardu do vývoja nových vakcín proti vtáčej chrípke. Kontrakty sa podarilo získať šiestim významným farmaceutickým spoločnostiam. Firmy budú pracovať na vývoji vakcíny proti bežnej sezónnej chrípke, ale aj proti smrteľnej forme vtáčej chrípky H5N1, oznámilo americké ministerstvo zdravotníctva. Výroba nových vakcín by sa následne mala realizovať najmä na území USA, napísala agentúra Reuters.
Cieľom akcie americkej vlády je, aby krajina mala dostatok vakcín pre každého Američania v prípade, že by došlo k pandémii.

Modernizácia technológií je nevyhnutná

Odborníci už niekoľko rokov Spojené štáty upozorňujú, aby pomohli farmaceutickým spoločnostiam zmodernizovať výrobu vakcín na chrípku. Dnes používané 40 rokov staré technológie sú nepraktické a najmä nespoľahlivé. Navyše sa ani nedá odhadnúť, koľko vakcín dokážu starou technológiou firmy v prípade potreby dodať počas jedného roka na trh. Ministerstvo zdravotníctva si okrem toho uvedomilo, že v súčasnosti sa takmer všetky vakcíny proti chrípke vyrábajú mimo USA. A pokiaľ krajiny pozastavia ich dodávky, aby mohli dostatočne zásobovať vlastných obyvateľov počas pandémie, Američania ostanú bez vakcíny. Spoločnosti sa zo Spojených štátov postupne stiahli počas uplynulých 15 rokov.
Vybrané spoločnosti GlaxoSmithKline, MedImmune, Solvay a Novartis uviedli, že peniaze od americkej vlády im umožnia rozšíriť prevádzky v USA. Ďalšia oslovená spoločnosť Baxter, ktorá časť testov presunie na územie USA, nedávno oznámila, že vyrobila vakcínu práve proti vírusu H5N1. Očkovaciu látku vyrobili jej vedci v laboratóriách v Rakúsku. Momentálne sa firma pripravuje na klinické testy novej látky. Baxter používa na výskum technológiu, ktorá na rozdiel od bežných technológií nepotrebuje vajce. Ostatné firmy by mali taktiež prejsť na nové technológie, pri ktorých sa na rast vírusov využívajú namiesto vajca bunkové kultúry. Požadovaný vysoký objem vakcín by si, mimochodom, vyžadoval obrovský počet vajec, uvádzajú odborníci.

Kontrakt zaväzuje vyrábať vakcínu v USA

Každá spoločnosť navyše do vývoja investuje veľký objem vlastných peňazí, niektoré už tak urobili. USA očakávajú, že v priebehu piatich rokov, ak pôjde všetko podľa plánu, budú všetky firmy schopné spoločne vyrobiť asi 300 vakcín počas šiestich mesiacov. To je dosť na očkovanie každého Američana.
Každý jeden kontrakt zaväzuje spoločnosť, aby vybudovala výrobné a vývojové kapacity v USA, hoci niektoré z nich majú hlavné vývojové centra mimo Spojených štátov, napísal The Washington Post.
Odborníci sa obávajú, že nebezpečná forma vtáčej chrípky by mohla zmutovať do takej formy, ktorá by sa mohla rýchlo šíriť aj medzi ľuďmi, čo sa zatiaľ ešte nestalo.
Vtáčiu chrípku môžu vyvolať rôzne vírusy -- HN1, H5N2, H7N2 atď. Tieto sa líšia v úrovni svojej nebezpečnosti. H5N1 môže byť nebezpečný aj pre človeka, na Blízkom východe a v juhovýchodnej Ázii už od roku 2003 usmrtil viac než sto ľudí.

Hodnota kontraktov vybraných spoločností

-- Solvay Pharmaceuticals: 298,59 milióna dolárov
-- GlaxoSmithKline: 274,75 milióna dolárov
-- Novartis Vaccines and Diagnostics: 220,51 milióna dolárov
-- MedImmune: 169,46 milióna dolárov
-- DynPort Vaccine: 40,97 milióna dolárov
-- divízia DVC spoločne s Baxter Healthcare Corp.: 41 miliónov dolárov

Zdroj: Reuters, AFP

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:55