StoryEditor

Šéfa EADS zrejme odvolajú

28.06.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Obaja veľkí akcionári EADS, nemecký DaimlerChrysler a francúzsky Lagardére, žiadajú o pozbavenie funkcie jedného zo spolupredsedov tohto koncernu, Francúza Noëla Forgearda. Príslušný návrh už predložili francúzskej vláde.
Vo francúzskej tlači sa okrem iného poukazuje na to, že Forgeard už vlani v máji, ešte ako šéf výrobcu lietadiel Airbus, diskutoval o pravdepodobnej nevyhnutnosti oddialiť dodávku prvých obrovských dopravných lietadiel A380 leteckým spoločnostiam.
Forgeard sa v ostatných týždňoch dostal pod tlak aj preto, lebo v marci, keď mali akcie EADS vysoký kurz, on a jeho rodina ich predali, čím sa do jeho rodinnej kasy dostalo 2,5 milióna eur zisku. Forgeard teraz tvrdí, že vtedy nevedel, že sa Airbus dostane do výrobných problémov. Keď bola správa o tom zverejnená, kurz akcií Airbusu pred dvoma týždňami klesol o 25 percent.
Druhým spolupredsedom EADS je Nemec Thomas Enders. Ak by odišiel z funkcie Forgeard, zrejme by musela nastať aj zmena vo vedení Airbusu, ktorý riadi Nemec Gustav Humbert. Financial Times Deutschland informoval, že Francúzi by nesúhlasili, aby EADS viedol jeden Nemec a Airbus druhý. Francúzske ministerstvo financií však takúto domnienku odmietlo s tým, že personálne veci v EADS musia riešiť a vyriešiť jeho hlavní vlastníci.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:17