StoryEditor

V slumoch sa tešia na laptopy

23.01.2007, 23:00
Do leta tohto roka by školopovinné deti v chudobnejších oblastiach mohli začať hromadne surfovať po internete. Túto šancu im ponúka projekt Laptop pre každé dieťa, za ktorým stojí americký počítačový vedec Nicholas Negroponte.

Do leta tohto roka by školopovinné deti v chudobnejších oblastiach mohli začať hromadne surfovať po internete. Túto šancu im ponúka projekt Laptop pre každé dieťa, za ktorým stojí americký počítačový vedec Nicholas Negroponte. Jeho cieľom je, ako tvrdí, "umožniť deťom, ktoré nemajú šancu chodiť do školy, aby sa mohli učiť samy".
Podľa stránky redorbit sa v súčasnosti už vyrába asi päť miliónov laptopov, známych ako XO laptopy, pre deti z krajín ako Brazília, Líbya, Nigéria, Pakistan, Rwanda či Thajsko. V súčasnosti sa laptopy vyrábajú približne za 150 dolárov (necelých 4 000 korún), neskôr sa ich cena má ešte znížiť. Napriek nízkej cene softvérové aplikácie počítača budú zahrňovať instant messaging (laptopy budú umožňovať vzájomnú komunikáciu cez tzv. mesh sieť), textový editor, výrobu hudby, animáciu, surfovanie po webe a viacero minihier.
Skúšky u Aborigénov
Aj keď laptopy, ktoré sa od bežných líšia výraznou hráškovozelenou farbou, by mali prísť na trh až v lete, už teraz na nich skúšobne pracujú deti pôvodných obyvateľov Austrálie - Aborigénov. Laptop vyvolal záujem aj v USA. Podľa denníka Philadelphia Inquirer by takéto možnosti mali mať aj chudobné deti zo Spojených štátov, ktoré síce oficiálne žijú v bohatej krajine, no žijú v chudobe, čím sú ovplyvnené aj ich študijné možnosti.
Dokiaľ sa však začne masová výroba detských laptopov (na budúci rok by ich chceli dodať údajne až 100 miliónov), budú musieť podľa organizátora projektu pre Aborigénov Rangana Srikhantu vyriešiť dva problémy. Prvým je doriešenie technických problémov, napríklad zavírenia počítača, keďže sa nedá očakávať, že v cieľových komunitách budú experti na túto oblasť. Druhým problémom je, že ak sa počítače majú vyrábať za nízku cenu aj ďalej (cieľom je znížiť cenu do roku 2010 na 85 dolárov), musia sa objednávať vo veľkých množstvách - na jednu objednávku aspoň milión kusov. Pre krajiny s malým počtom obyvateľov je to však problém. Riešením by podľa Srikhantu mohla byť spoločná dodávka pre viaceré národy naraz.
Žiarlivá konkurencia
Projekt lacného laptopu vyvolal aj reakcie konkurencie. Šéf Intelu Craig Barrett označil projekt posmešne za "100-dolárový vynález" a zakladateľ Microsoftu Bill Gates tieto počítače odsúdil už vopred na neúspech, pretože podľa neho taký lacný elektronický výrobok nebude poriadne fungovať. "Človek by si mal radšej kúpiť slušný počítač, a nie taký, čo ho pomaly ohnete len preto, že na ňom chcete niečo napísať," zahlásil Gates pred časom, keď sa o XO laptope začalo viac hovoriť. Walter Bender, prezident projektu Laptopu pre každé dieťa, však reakcie označil za bežnú závisť. Ako povedal pre Guardian, je to len priehľadný pokus prezentovať vlastné produkty.

Kto je Nicholas Negroponte
Nicholas Negroponte (1943), syn gréckeho lodiarskeho magnáta Dimitrija Johna a mladší brat súčasného námestníka ministerky zahraničných vecí USA a bývalého šéfa Národnej agentúry pre bezpečnosť Johna Negroponteho, vyrastal v New Yorku. Podľa encyklopédie Wikipedia vyštudoval architektúru na Massachusettskom technologickom inštitúte (MTI), na ktorom neskôr učil, podobne ako aj na univerzitách Yale, Michigan a Berkeley v Kalifornii. V roku 1985 založil spolu s Jeromeom Wiesnerom laboratóriá Media Lab MTI, z ktorých vytvoril špičkové laboratóriá na vývoj počítačovej techniky. V roku 2005 predstavil na Svetovom summite o informačnej spoločnosti v Tunise prvý 100-dolárový počítač pre deti a študentov z rozvojového sveta. V súčasnosti je členom správnych rád vrátane Motoroly, Velti či Ambient Devices.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. máj 2024 22:22