StoryEditor

Čínske cigarety v únii

20.04.2007, 00:00

Čoraz väčším európskym problémom je falšovanie známych cigaretových značiek. Hlavný vyšetrovateľ Riaditeľstva vyšetrovania a operácií Európskej komisie Salvatore Catania včera vyčíslil, že falošné cigarety tvoria 80 až 85 percent všetkých skonfiškovaných cigariet.
Podľa Cataniu, ktorý včera vystúpil v Bratislave, Číňania vyrábajú aj priamo v únii, no používajú kvalitný tabak a vďaka lacnej výrobe v menšom meradle vykazujú obrovské zisky. Oveľa nebezpečnejšie sú napodobneniny cigaretových značiek pochádzajúce z Číny. Obsah dehtu, kadmia, arzénu či oxidu uhoľnatého vnich nezriedka výrazne presahuje zákonné normy.
Organizované skupiny v Európe kúpia staršie stroje a ľahko dostupný surový tabak, z ktorého priamo v únii vyrábajú cigarety v slušnej kvalite. Napríklad nemeckí colníci pred dvomi rokmi odhalili nelegálne továrne v Oberhausene, Kolíne a Koblenci, ktoré vyrobili štyristo miliónov cigariet, zväčša značky Marlboro.
Marketingový riaditeľ nemeckého zastúpenia tabakového koncernu B.A.T. Andrew Schwager odhaduje, že po svete obieha každoročne 150 miliárd falošných cigariet. No týka sa to aj nás. Podľa údajov Colnej správy na Slovensku boli skonfiškované dva stroje v hodnote vyše tridsať miliónov korún. Pašovanie a falšovanie cigariet je napriek úsiliu polície a colníkov stále veľký biznis. Odborníci upozorňujú na zanedbávanie alebo ignorovanie akejsi "strednej vrstvy" pašerákov.
Bezpečnostný poradca spoločnosti Austria Tabak a bývalý veliteľ špeciálnej jednotky Cobra Wolfgang Bachler si myslí, že úloha organizovaného zločinu sa nadhodnocuje. Podľa neho veľkú časť pašerákov tvoria súkromné osoby a menšie skupiny, ktoré cigarety legálne získajú v susednej krajine a využívajú rozdiely v daňových systémoch.
"Títo tzv. nelegálni trafikanti majú dobrý biznis. Odhadujeme, že touto cestou sa do Rakúska dostane ročne štyristo miliónov z celkovo dvoch miliárd nelegálne predávaných cigariet," povedal pre denník Die Presse.
Bachler už dva roky vyšetruje pre Austria Tabak nelegálne pašerácke siete, jeho 25 súkromných detektívov je rozptýlených po celom Rakúsku. Dokonca založil hotline, kde môžu ľudia nahlásiť podozrivé obchody. Výsledky vyšetrovania poskytujú colným kriminálnym úradom, ktoré vlani zaznamenali 5 443 prípadov pašeráctva a skonfiškovali 92,5 milióna cigariet.

Pašovanie a falšovanie cigariet v SR (rok 2006)
 

Počet prípadov

Množstvo

Hodnota (v mil. Sk)

Finančný únik

Cigarety

4 604

58 026 389 ks

83,8

163,5

Tabak

41

26 847 890 g

16,3

22,0

Technologické zariadenia

2*

 

30,0*

 

* v štádiu šetrenia
Zdroj: Colná správa SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 17:21