StoryEditor

Farmárom sa nechce do sóje

15.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Minulý rok EÚ aj s vtedy kandidátskymi krajinami zakázala skrmovanie mäsovo-kostných múčok nielen pri dobytku, ale aj ošípaných a hydine, a tak bolo aj slovenským poľnohospodárom jasné, že budú musieť prejsť na dovozy oveľa drahšej sóje zo zahraničia. Svoje zámery v rastlinnej výrobe však novej situácii domáci agrosektor neprispôsobil, keď tak ako po minulé roky sa aj tento rok vysiala sója len na niekoľkých tisíckach hektárov.

Minulý rok EÚ aj s vtedy ešte kandidátskymi krajinami zakázala skrmovanie mäsovo-kostných múčok nielen pri dobytku, ale aj ošípaných a hydine, a tak bolo aj slovenským poľnohospodárom jasné, že budú musieť prejsť na dovozy oveľa drahšej sóje zo zahraničia. Svoje zámery v rastlinnej výrobe však novej situácii domáci agrosektor neprispôsobil, keď tak ako po minulé roky aj tento rok sa vysiala sója len na niekoľkých tisíckach hektárov. "Nemáme páky na to, aby sme poľnohospodárov nútili pestovať sóju," hovorí riaditeľ odboru rastlinných komodít ministerstva pôdohospodárstva Štefan Adame s tým, že aj napriek štátnym podporám na pestovanie tejto plodiny v posledných rokoch domáca poľnovýroba vždy vysieva ani nie 10-tisíc hektárov ročne. Generálny riaditeľ Agrocontraktu Mikuláš Marian Záhumenský pripomína, že v posledných rokoch sa dovážali sójové šroty a pokrutiny až za asi 2 miliardy korún ročne a po zákaze skrmovania mäsovo-kostných múčok to je ešte viac. Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca odborníci upozorňujú, že by sa na v SR mohla pestovať sója až zhruba na 60-tisíc hektároch. "Efektívne programy jej pestovania hovoria o potrebe dosahovať hektárové výnosy aspoň na úrovni 2,5 tony na hektár a slovenskí farmári sa často dostali len k 2 tonám," dodáva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:15