StoryEditor

EÚ chce jeden základ dane

28.11.2006, 23:00
Eurokomisár pre dane László Kovács včera ministrov financií členských krajín informoval o pokroku, ktorý odborníci dosiahli v ambicióznom projekte. Cieľom je zjednodušiť činnosť firmám, ktoré sa musia prispôsobovať rôznym daňovým systémom.

Európske spoločnosti možno budú môcť v Európskej únii v priebehu piatich rokov využívať jednotný daňový základ. Európsky komisár pre dane László Kovács včera ministrov financií členských krajín informoval o pokroku, ktorý odborníci dosiahli v ambicióznom projekte. Jeho cieľom je zjednodušiť činnosť firmám, ktoré sa musia prispôsobovať rôznym daňovým systémom.
Kovács pre denník Financial Times uviedol, že by chcel mať návrh zákona pripravený začiatkom roka 2008. Do platnosti by vstúpil o tri roky neskôr, ak by získal podporu členských krajín. Veľkým prívržencom tohto systému je Nemecko, ktoré v januári prevezme predsedníctvo únie. Nemecko chce vytvoriť jednotný základ na zdaňovanie ziskov spoločností a sľúbilo, že pre to urobí maximum, píše ďalej Financial Times.

Odporcovia kritizujú
No systém má aj veľa odporcov. Medzi najväčších patrí Veľká Británia a Írsko, ktoré sa podľa agentúry Reuters obávajú, že ide o prvý krok k harmonizácii daní v EÚ. Tieto krajiny pravdepodobne nevstúpia do systému, pretože ho považujú za zásah do daňovej suverenity.
Rovnako sa do systému zrejme nezapoja ani krajiny s nízkymi daňami, ako Estónsko či Slovensko. Obávajú sa, že zavedenie jednotného daňového základu by bolo akýmsi trójskym koňom, ktorého cieľom by bolo v európskom meradle stanoviť minimálnu daňovú sadzbu.
Kovács trvá na tom, že Európska komisia naďalej nesúhlasí s harmonizáciou daní v únii. Podľa jeho slov je presvedčená, že nový systém iba zväčší transparentnosť a účinnosť daňovej konkurencie medzi členskými krajinami. Komisár povedal, že osemnásť z 25 členských štátov signalizovalo nadšenú alebo zdržanlivú podporu projektu, napríklad Bulharsko a Rumunsko, ktoré chcú 1. januára vstúpiť do EÚ.
Ak sa niektoré krajiny rozhodnú nevstúpiť do projektu, zvyšok môže vytvoriť jadro, ktoré bude pracovať v rámci jednotného systému spolupráce v oblasti zdaňovania, píše Financial Times.
Kovács rozhodol aj o tom, že jednotný daňový základ sa nebude uplatňovať voči malým podnikom, ktoré pracujú na lokálnej úrovni. "Firmy, ktoré nemajú záujem o podnikanie v iných členských krajinách, môžu pracovať v rámci národného základu," cituje ho denník. Jeho poradcovia si myslia, že po určitom čase sa k tomuto modelu pripoja všetky štáty.

Daň z príjmov spoločností v EÚ
Cyprus

10,0 %

Írsko

12,5 %

Litva

15,0 %

Lotyšsko

15,0 %

Maďarsko

17,5 %

Poľsko

19,0 %

Slovensko

19,0 %

Estónsko

23,0 %

Česká republika

24,0 %

Rakúsko

25,0 %

Slovinsko

25,0 %

Fínsko

26,0 %

Portugalsko

27,5 %

Dánsko

28,0 %

Švédsko

28,0 %

Grécko

29,0 %

Holandsko

29,0 %

Luxembursko

29,6 %

Veľká Británia

30,0 %

Francúzsko

33,3 %

Belgicko

34,0 %

Španielsko

35,0 %

Malta

35,0 %

Taliansko

37,3 %

Nemecko

38,6 %

EÚ-25

25,8 %

EÚ-15

29,5 %

Zdroj: Eurostat

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:13