StoryEditor

Farmaceutické firmy v Číne zaostávajú za svetom

10.05.2005, 00:00
Rozdrobený čínsky farmaceutický priemysel, ktorý je v dnes pod silným tlakom zahraničnej konkurencie a nových, prísnejších smerníc vlády, vstupuje do kľúčovej fázy konsolidácie. Viac než 3 000 domácich producentov liekov vedie tvrdý boj o zákazníka na trhu, ktorého hodnota dosahuje skoro osem miliárd eur, každá z nich však na ňom disponuje len veľmi malým podielom.
"Vo väčšine priemyselných odvetviach má Čína na trhu svojho šampióna, avšak farmaceutický sektor je, bohužiaľ, výnimkou, " uviedol T. C. Chu zo spoločnosti McKinsey & Co.
Podľa informácií, ktoré priniesol ekonomický denník The Wall Street Journal Europe, sa však situácia v krajine začína aj v tomto sektore meniť najmä zavedením nových opatrení čínskej vlády, ktoré sú zamerané na zvýšenie konkurencieschopnosti čínskych farmaceutických spoločností. Ich súčasťou je aj prísnejšia kontrola kvality liekov predávaných na čínskom trhu. Tvrdšie požiadavky a narastajúca konkurencia zo strany zahraničných spoločností ako sú napríklad Pfizer Inc. a Novartis AG, pravdepodobne zredukuje počet čínskych producentov liekov, zmeny by však mali priniesť zlepšenie kvality. Avšak tie firmy, ktoré splnia prísnejšie požiadavky, budú schopné čeliť konkurencii zo zahraničia.
Za posledný rok od čiastočnej decentralizácie zdravotného systému v krajine, keď sa vytvoril veľký počet malých výrobcov a predajcov liekov, sa ich počet znížil o viac než štvrtinu, z minuloročných asi 5 000 približne na 3 500 v tomto roku. Tento pokles by mal podľa pozorovateľov pokračovať aj v tomto roku.
"Úbytok drobných firiem je prvou známkou konsolidácie v čínskom farmaceutickom priemysle. Je viac než pravdepodobné, že na trhu ostatnú len najsilnejší hráči," uviedol analytik John Tang zo spoločnosti Goldman Sachs.
Vzhľadom na nízke investície do výskumu a vývoja sú čínske farmaceutické firmy v porovnaní s nadnárodnými spoločnosťami v úplne v inej kategórii, napriek tomu však viaceré z nich dokážu konkurovať silnejšiemu hráčovi, keďže okrem samotnej výroby liekov majú vlastnú sieť lekární a predajcov, ktorí distribuujú lieky priamo do nemocníc. Práve do nemocníc predajú asi 80 % svojej produkcie. Navyše lieky čínskych firiem sú generické verzie značkových liekov (náhrady s rovnakým liečebným účinkom), takže ich cena je len zlomkom ceny originálov.
Dopyt po liekoch sa bude na trhu v rýchlo rastúcej čínskej ekonomike podľa analytikov stále zvyšovať ruka v ruke s rastom príjmov čínskych domácností. Čínsky trh s liekmi sa v minulom roku zvýšil asi o jednu tretinu a je na dobrej ceste, aby sa v priebehu nasledujúcich piatich rokov dostal medzi päť najväčších trhov na svete, odhadujú niektorí odborníci.
Zahraniční hráči dnes majú na trhu v Číne 10- až 20-percentný podiel, a to v závislosti od typu predávaných liekov. Tržby najväčších čínskych farmaceutických firiem však v porovnaní s firmami zo Západu rastú v poslednom období oveľa rýchlejšie, uvádza sa v správe IMC Health Inc.
Do kategórie najprosperujúcejších čínskych farmaceutických spoločností sa podarilo prepracovať firme Harbin Pharmaceutical Group Co., a to vďaka agresívnej reklamnej kampani, do ktorej investovala asi 94 mil. eur a rozšírením spolupráce s regionálnymi distribútormi liekov. Spoločnosť sa zameriava na predaj širokého sortimentu liekov od antibiotík až po lieky tlmiace bolesť pri chemoterapiách. Spoločnosť má šancu stať sa silným hráčom na trhu aj vďaka finančnej injekcii od dvoch zahraničných investorov, americkej spoločnosti Warburg Pincus a hongkonskej firmy Citic Capital. Tieto peniaze umožnia spoločnosti rozšíriť oblasť výskumu a rozvoja, kam v súčasnosti smeruje len 5 percent z jej celkového príjmu.
Konsolidácia na čínskom trhu prinesie čínskym producentom liekov aj ďalšiu výhodu, mnohé z nich majú šancu stať sa svetovými exportérmi lacných generík. Niektoré z nich by sa tak mohli stať silnou konkurenciou pre indických predajcov generík, ako sú napríklad Ranbaxy Laboratories Ltd. a Dr. Reddy´s Laboratories.

Podiel Číny na predaji liekov vo svete (v roku 2004 v %)
Čína 2
Európska únia 26
Severná Amerika 45
Japonsko 11
Ostatní 16
Zdroj: IMS Health, The Wall Street Journal Europe
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 07:25