StoryEditor

PRP sa chystá zdvojnásobiť výrobu

20.03.2006, 23:00
Jeden z najväčších spracovateľov kvalitnejších druhov ihličnatégo reziva PRP Veľký Krtíš bude v tomto roku modernizovať výrobné technológie. Ich odberatelia z Maďarska a zo západnej Európe požadujú trojnásobné zvýšenie dodávok.

Jeden z najväčších spracovateľov kvalitnejších druhov ihličnatého reziva PRP Veľký Krtíš bude v tomto roku modernizovať výrobné technológie. Ich odberatelia z Maďarska a zo západnej Európy požadujú trojnásobné zvýšenie dodávok. K vyše 60 miliónom korún, ktoré za uplynulých sedem rokov investovali noví majitelia firmy do rozvoja piliarstva, pribudne tento a budúci rok ďalšia 80--miliónová investícia.
Nová píla vo veľkokrtíšskom závode nahradí starú a celkové piliarske kapacity vzrastú z vlaňajších 100-tisíc na štvrť milióna kubíkov dreva ročne. Investičný plán ráta aj s rekonštrukciou trafostanice, rozšírením vozového parku, novým zariadením na brúsenie pílových kotúčov a s rekonštrukciou skladových a manipulačných plôch. Časť nákladov na modernizáciu bude PRP hradiť z vlastných peňazí a bankového úveru. Spoločnosť už o dlhodobú pôžičku 1,7 milióna eur požiadala Slovenskú sporiteľňu.
S plánovaným zvýšením výroby súvisí aj vyšší odber drevnej suroviny. "Na Slovensku nie je firma, ktorá by mala vyšší záber odbytu ako my. S odvolaním sa na našu dobrú spoluprácu a nespochybniteľne výbornú finančnú disciplínu sme už dva roky vopred žiadali Lesy SR o zvýšenie dodávok guľatiny. Neuspeli sme. Vlani aj tento rok máme potvrdenú polovicu toho, čo potrebujeme. Lesy SR sú podľa nás ovplyvňované tlakom lobistických skupín v prospech veľkých zahraničných investorov," tvrdí konateľ PRP Ján Bažík.
Časť dreva preto firma plánuje nakupovať od neštátnych firiem, súkromných vlastníkov a menších urbárskych spoločností. PRP očakáva, že zmenou vedenia v štátnych lesoch sa zmení aj obchodná politika voči slovenským drevospracovateľom.
Súčasní majitelia vybudovali PRP z bezvýznamnej píly, ktorú kúpili v roku 1998. V súčasnosti má firma päť dcérskych spoločností a stala sa v regióne jedným z najväčších zamestnávateľov. PRP Plus vo Veľkom Krtíši s prevádzkou v Lučenci sa so 71 zamestnancami orientuje na spracovanie ihličnatej guľatiny. Ďalších 45 ľudí pracuje v PRP -- ťažba dreva. Pre materskú firmu ťažili drevo v kalamitných oblastiach a v súčasnosti s výkonnou harvestorovou technikou pracujú pre Lesy SR. PRP Plasty Lučenec, zameraná na výrobu a montáž plastových okien a dverí, má pätnásť zamestnancov. Skupina PRP má ešte polovičný podiel vo firme Kobra, ktorá je vlastníkom 49 percent akcií SAD Lučenec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:49