StoryEditor

Rakúske firmy OMV a Verbund sa spoja

11.05.2006, 00:00
Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV včera podpísala zmluvu o prevzatí najväčšej elektrárenskej skupiny v krajine Vebund. OMV za elektrárenskú skupinu zaplatí približne 13 miliárd eur.

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV včera podpísala zmluvu o prevzatí najväčšej elektrárenskej skupiny v krajine Vebund. OMV za ňu zaplatí približne 13 miliárd eur.
Nová spoločnosť sa bude volať OMV Verbund. OMV očakáva, že výnosy a úspory nákladov z fúzie dosiahnu najmenej 100 miliónov eur ročne. Transakcia, ktorá vyžaduje schválenie rakúskeho parlamentu, valného zhromaždenia OMV a regulačných úradov, by sa mala zrealizovať do konca tohto roka.
Nová spoločnosť bude mať trhovú hodnotu okolo 29 miliárd eur. Hlavní akcionári OMV, ktorými sú rakúska vláda a arabská firma International Petroleum Investment Co., budú v novej spoločnosti držať približne 45-percentný podiel. Rakúska vláda, ktorá vlastní 51 percent akcií Verbundu, prevedie podiel na OMV výmenou za akcie v novej spoločnosti v pomere 1 : 6,5 alebo vydaním konvertibilných dlhopisov.
OMV potom ponúkne minoritným akcionárom za každú akciu Verbundu 425 eur v hotovosti alebo šesť a pol akcie novej spoločnosti v rámci povinnej ponuky. Hotovostná ponuka OMV predstavuje približne sedempercentnú prémiu k utorkovej uzatváracej hodnoty akcií Verbundu. Podľa priemernej ceny akcií Verbundu za posledných šesť mesiacov OMV ponúka prémiu až 20 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 02:25