StoryEditor

Vstup Rumunska do EÚ je ohrozený

26.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Rumunsko dosiahlo vlani 8,3-percentný prírastok hrubého domáceho produktu a podarilo sa mu aj stlmiť tempo inflácie, avšak mnohé problémy ohrozujú jeho vstup do EÚ, stanovený na január 2007. Uviedol to rakúsky denník Die Presse.
Jedným z hlavných problémov krajiny je obrovský rozsah korupcie. Znalci tamojších pomerov uvádzajú, že dokonca aj ten, kto chce kúpiť čerstvé žemle, musí pár lei priplatiť. Ak tak neurobí, dostane len staré pečivo.
Rumunsko je v indexe rozšírenia korupcie na 87. mieste zo 147 posudzovaných krajín.
Rakúsky denník Die Presse uviedol, že komisár EÚ pre rozširovanie Olli Rehn počas nedávnej návštevy vo Viedni informoval, že najnovšiu správu o pripravenosti Bukurešti na vstup do EÚ predloží Európskej komisii v októbri alebo v novembri. Zatiaľ to vyzerá tak, že nebude pre Rumunsko lichotivá.
Expert pre východnú Európu Hospodárskej komory Rakúska Franz Rössler povedal, že napokon pre Rumunsko by nebolo zlé, keby sa na vstup do únie pripravovalo trochu dlhšie, než sa doteraz odhadovalo.
Medzinárodný menový fond má výhrady proti zavedeniu rovnej 16-percentnej dane na príjmy obyvateľstva. Opatrením sa Rumuni tento rok síce dostali k ďalším prostriedkom, ale tí ho rýchlo investujú do nákupov. Rumunská vláda potvrdila, že tri pätiny obyvateľov krajiny ešte stále žije od výplaty k výplate, z ruky do úst. Dopyt po tovaroch rýchlo rastie, čo sa prejavuje aj v opätovnom raste inflácie. Ceny v Rumunsku zaznamenali v roku 2000 40,7-percentný vzostup, vlani bola miera inflácie 9,3 %.
Rumunská vláda sa rozhodla stlmiť nákupnú horúčku obyvateľstva a nedávno rozhodla o zvýšení dane z pridanej hodnoty z 19 na 22 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 08:55