StoryEditor

E.ON Ruhrgas sa bráni proti zásahom štátu

13.09.2005, 00:00
Vzhľadom na prudko rastúce ceny energií sa schyľuje k sporu medzi nemeckým protimonopolným úradom a plynárenskými koncernami. Podľa denníka Die Welt totiž úrad chce plynárenským koncernom zakázať podpisovanie dlhodobých zmlúv s mestskými elektrárňami a rozvodnými podnikmi.

Vzhľadom na prudko rastúce ceny energií sa schyľuje k sporu medzi nemeckým protimonopolným úradom a plynárenskými koncernami. Podľa denníka Die Welt totiž úrad chce plynárenským koncernom zakázať podpisovanie dlhodobých zmlúv s mestskými elektrárňami a rozvodnými podnikmi.
Šéf najväčšieho nemeckého dovozcu zemného plynu E.ON Ruhrgas Burckhard Bergmann upozorňuje, že protimonopolný úrad týmto spôsobom zasiahne do slobody podnikania. Podľa jeho názoru ide o radikálnu pozíciu, ktorá môže vyprovokovať súdnu konfrontáciu.
Protimonopolný úrad vytýka veľkým koncernom, že prostredníctvom dlhodobých kontraktov umelo udržiavajú ceny na vysokej úrovni. Podľa Spiegel Online riaditeľ úradu Ulf Böge chce obmedziť platnosť zmlúv na dva až štyri roky a rovnako aj objem odoberaného plynu. Böge označuje v súčasnosti bežné dlhodobé zmluvy s platnosťou do 20 rokov za "brzdu hospodárskej súťaže".
Bergmann túto kritiku odmieta a poukazuje na to, že platnosť zmlúv sa postupne končí. Podľa neho napríklad v obchodnom roku 2008/2009 vypršia zmluvy na viac než 40 percent odbytu E.ON Ruhrgas, čím sa otvorí cesta pre nových dodávateľov. Bergmann upozornil aj na to, že dlhodobé zmluvy predstavujú zabezpečenie, na základe ktorého môžu plánovať investície do infraštruktúry a ťažby. "Ak by sme nemohli so svojimi klientmi uzatvoriť dlhodobé zmluvy aspoň na časť predávaného plynu, podstatne sa zvýšia naše riziká," varuje Bergmann.
Ďalším sporným bodom, o ktorom sa v súčasnosti diskutuje, je prepojenie cien zemného plynu a ropy. Protimonopolný úrad totiž požaduje zrušenie tohto spojenia a nachádza pritom širokú podporu politickej scény. Podľa Bergmanna však toto prepojenie nepredstavuje akúsi dogmu, ale primeranú metódu na zabezpečenie konkurencieschopnosti. Existuje totiž skupina niekoľkých veľkých dodávateľov plynu, ktorí by v prípade obmedzenej ponuky mohli vyhnať ceny do veľkej výšky. Podľa neho je preto dôležité prepojiť cenu zemného plynu na iné druhy energetických zdrojov. Poukázal aj na to, že mnohé plynárenské podniky neprofitujú z vyšších cien plynu, pretože nákupné ceny rastú rýchlejšie než predajné.
Bergmann ďalej upozornil, že ani zrušenie prepojenia cien plynu na ropu nezaručí nižšie ceny. Svedčí o tom príklad USA a Veľkej Británie, kde ceny týchto dvoch komodít nie sú prepojené a veľkoobchodné ceny plynu sú nielen vyššie než v Nemecku, ale vykazujú aj väčšie výkyvy.
Proti prepojeniu cien plynu a ropy sa však stavia už aj Európska únia. Komisár pre energiu Andris Piebalgs uviedol, že prepojenie cien ropy a zemného plynu už dlhšie nemožno ospravedlňovať, pretože zemný plyn sa na rozdiel od minulosti ťaží a dodáva na trh oveľa spoľahlivejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 05:46