StoryEditor

Hewlett-Packard žalujú pre odstupné pre Fiorinovú

08.03.2006, 23:00

Skupina akcionárov Hewlett-Packard zažalovala spoločnosť, ktorej správnu radu obvinila z porušenia jej vlastných pravidiel, keď Carle Fiorinovej po jej odstúpení s postu výkonného riaditeľa firmy v minulom roku vyplatila viac než 42 miliónov dolárov v hotovosti, akciách a vo forme iných odmien, informovala agentúra Associated Press.
Žaloba opisuje jednotlivé platby pre Fiorinovú ako jasné porušenie pravidiel správnej rady, ktoré spoločnosť prijala v roku 2003 a podľa ktorých odstupné pre výkonného predstaviteľa HP nesmie prekročiť trojnásobok súčtu jeho ročnej mzdy a odmien. S odvolaním sa na toto pravidlo akcionári v žalobe uviedli, že keď spoločnosť HP pred 13 mesiacmi, teda takmer po šiestich rokoch vo funkcii, odvolala Fiorinovú, jej odstupné nemalo prekročiť sumu 16,7 milióna dolárov. Podľa informácií zverejnených na internetovej stránke www.law.com v žalobe sa uvádza, že Hewllett-Packard vyplatil Fiorinovej 21 miliónov dolárov v hotovosti, ďalších 19 miliónov dolárov v akciách a na ďalších odmenách si prilepšila takmer o dva milióny dolárov.
K žalobe sa okrem akcionárov a odborárov pripojili aj penzijné fondy. Všetci spoločne očakávajú, že súd Fiorinovej nariadi, aby časť vyplateného odstupného vrátila. Vedenie HP je však presvedčené, že žalujúca strana nemá ani malú šancu na úspech, uviedol hovorca spoločnosti Ryan Donovan, napísal na svojej stránke Newschannel.
Žaloba sa okrem Fiorinovej týka ďalších ôsmich súčasných alebo bývalých riaditeľov HP: Patricie Dunnovej, Lawrenca Babbioa, Richarda Hackborna, Georgea Keywortha II, Roberta Knowlinga Jr., Thomasa Perkinsa, Roberta Ryana a Lucille Salhanyovej.
Hewlett-Packard sa dostal do neľahkej pozície, pretože bude musieť obhájiť lukratívne odstupné pre Fiorinovú v čase, keď sa nový výkonný riaditeľ spoločnosti Mark Hurd usiluje presadiť zníženie počtu zamestnancov o viac než 15-tisíc, od čoho očakáva ďalšie zvyšovanie ziskov HP. Od nástupu Hurda do funkcie akcie spoločnosti vzrástli o viac než 60 percent.

Topmanažérka Fortune

Carly Fiorinová vstúpila nečakane na americkú firemnú scénu pred vyše siedmimi rokmi, keď ju časopis Fortune dal na prvé miesto v rebríčku najúspešnejších žien-manažérok v USA. Pôvodne nedoštudovaná právnička neskôr získala titul bakalára z histórie a filozofie a vyštudovala administratívu obchodu. Niekoľko rokov pracovala v AT&T, kde jej podnikateľské schopnosti umožnili rýchly postup v kariére. To jej neskôr prinieslo po oddelení sa od AT&T post šéfky v Lucent Technologies. V júli 1999 nastúpila post šéfky v Hewlett-Packard, kde pôvodne chcela zvýšiť ziskovosť. No napriek tomu, že po dvoch rokoch od jej príchodu sa zisk firmy v dôsledku prasknutia technologickej bubliny prudko znížil, ako aj varovaniu z viacerých strán, že "si zahráva s menom a postavením Silicon Valley," Fiorinová v roku 2002 presadila kontroverznú fúziu s firmou Compaq.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:35